• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Košarkaškog saveza Srbije održali kontrolno-edukativni trening mladim košarkašicama sa KiM

Stručni saradnik Košarkaškog saveza Srbije za rad sa mlađim selekcijama Zoran Tir, održao je kontrolno-edukativni trening mladim košarkašicama u Sportskoj hali u Kosovskoj Mitrovici.

Polaznice treninga su košarkašice iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Gračanice, koje su rođene u periodu od 2007. do 2010. godine.

Treningu su prisustvovale i potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije za žensku košarku Ana Joković i regionalni koordinator za žensku košarku Tanja Živanović, koje su upoznale kvalitet i potencijal mladih košarkašica.

Ana Joković kaže da je u našem gradu bila pre tačno osam i po godina, i navodi da tadašnja inicijativa za aktivno igranje ženske košarke u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i „Trepči“ nije uspela ali i da je od ove godine, situacija pozitivnija.

„Sada smo uspeli u tome i od ove sezone i ŽKK „Trepča“ i ŽKK “Zvečan” učestvuju u takmičenju Košarkaškog saveza Srbije. Meni je jako drago zbog toga i počeli smo da radimo sa mlađima, zbog čega smo i danas ovde, kako bi napravili jedan kamp i pokušali da na teritoriji Kosova i Metohije promovišemo žensku košarku“ rekla je Joković.

Ona smatra da je uvek dobro osloniti se na struku i da je razmena iskustva trenera, od velikog značaja.

„Deca minimum dva ili tri puta nedeljno treba da treniraju, kako bi ušli u veći rad, jer danas se sve postiže radom. Talenat nije toliko bitan, kao u moje vreme kada sam ja igrala košarku, sada je totalno drugačije“ navodi Joković.

Joković dodaje da je Košarkaški savez Srbije košarkaškim klubovima na prostoru Kosova i Metohije pomogao u vidu sportske opreme, lopti i ostalih stvari, koje su kako kaže, zavisile od njih.

„Ovde ćemo dolaziti kada god bude bilo potrebe i to je početak u tome da se ovde podigne košarka na viši nivo. Ovde zaista ima prostora i znam da lokalna samouprava pomaže u razvoju sporta“ rekla je ona.

Dogovoren je i odlazak ženskih košarkaških klubova sa prostora KiM na gostovanje kvalifikacionog turnira za odlazak na Svetsko prvenstvo.

„Dogovorili smo se da pozovemo ovu decu da budu naši gosti, jer kao što znate, košarkaška ženska reprezentacija Srbije poslednjih godina beleži istorijske rezultate, na čelu sa selektorkom Marinom Maljković, zajedno sa svim košarkašicama, osvojili smo dve zlatne medalje, dva puta učestvovali na Olimpijskim igrama, tako da mislim da je to još jedna dobra stvar, da deca dođu u februaru, kada budemo domaćini kvalifikacionog turnira za odlazak na Svetsko prvenstvo, da gledaju utakmice, što će se njima svideti i gde će dobiti još veću motivaciju da se bave ovim sportom“ kazala je Joković.

Sekretar Košarkaškog saveza Kosova i Metohije Bojan Jakšić se zahvalio na današnjoj poseti i istakao da je ovo važan momenat, kako za žensku košarku tako i za sport uopšte, jer kako kaže, sport na severu Kosova nije na zavidnom nivou.

„Znamo da se ŽKK „Trepča“ nije takmičio već deset godina i da se prošle godine, uz pomoć lokalne samouprave i ostalih sportskih organa, vratio u život i već ove godine se formirala seniorska selekcija, koja je postigla zavidan nivo na takmičenjima“ rekao je Jakšić.

Jakšić navodi da ženska košarkaška selekcija ima veliki potencijal i smatra da je ona budućnost ovog sporta.

„U pitanju su devojčice rođene od 2007. do 2010 godine i to je potencijal koji će, nadam se, biti budućnost ovog sporta. Dobili smo sporstku halu, gde imamo sve adekvatne i tehničke uslove za bavljenje sportom. Nažalost, još je na snazi odluka kosovskih vlasti, da ekipe sa kojima se naši klubovi takmiče, ne mogu da gostuju na teritoriji Kosova i Metohije. Nadam se da će pritisak evropskih institucija biti jači od tih odluka i da će se uskoro utakmice odigravati na ovim prostorima, što bi bilo od velikog značaja za razvoj celokupnog sporta“ naveo je Jakšić.

ŽKK „Zvečan“ i ŽKK „Trepča“ se od ove sezone takmiče u Prvoj ženskoj regionalnoj ligi jug, a utakmice, kao domaćini igraće u Ušću .

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još