• Početna>
  • Vesti>

Petru Petkoviću ponovo zabranjena poseta AP Kosovu i Metohiji

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini danas su ponovo zabranile posetu južnoj srpskoj pokrajini, da obiđe srpski narod i tom prilikom uruči pomoć, javlja RTV Gračanica.

Ovo je već peta zabrana od početka godine koju je Priština izrekla Petkoviću.

Ekipa RTV Gračanica javlja da je jutros direktor Kancelarije za KiM bio na administrativnom prelazu ali mu je ulaz onemogućen. Do ove zabrane dolazi samo nekoliko dana nakon što je Prištini zatraženo od EU da poštuje sporazume i Petkoviću omoguće ulaz na AP KiM.

Petković je istakao da uprkos svim zabranama, Priština neće uspeti da prekine vezu između Srbije i Srba na KiM.

“Priština je i danas najgrublje prekršila briselski sporazum i sporazum o zvaničnim posetama. Nalazim se na administrativnom prelazu Merdare gde mi je po peti put zabranjen ulaz na prostor Kosova i Metohije. Posetu sam uredno najavio u skladu sa sporazumom, ali Priština i dalje krši te sporazume” rekao je Petković za RTV Gračanica.

Petković je napomenuo da je planirao da tokom posete obiđe učenike Bogoslovije u Prizrenu, povratnike u selu Novake, i socijalno-ugrožene porodice na severu KiM.

“Međutim, Priština mi onemogućava da radim i obavljam svoj posao kao direktor Kancelarije za KiM na prostoru Kosova i Metohije, ali ono što je važno i što svi treba dobro da razumeju jeste da nikakvim zabranama Priština neće moći ni ovog puta, ali ni u buduće, da tu vezu između države Srbije i srpskog naroda na KiM na bilo koji način prekine. Mi ćemo nastaviti da se borimo za naš narod na prostoru Kosova i Metohije i pomagati mu, jer je to jedini način i mogućnost da naš narod opstane u južnoj srpskoj pokrajini” istakao je. .

Petković je podvukao da ovakvo ponašanje Priština prema glavnom pregovaraču u dijalogu, jasno ukazuje na to kako se odnosi i prema srpskom narodu na KiM.

“Iz dana u dan povećava se broj incidenata koji su generisani upravo antisrpskom politikom, ali i retorikom koja dolazi direktno od Aljbina Kurtija i same Prištine. Ako meni ne dozvoljavaju da uđem na prostor KiM, kako onda možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa, a mi želimo normalizaciju, želimo dobre odnose, želimo da se pomerimo sa mrtve tačke i da razgovaramo i rešavamo sve probleme” istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković za RTV Gračanica.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još