• Početna>
  • Vesti>

Pahor u Prištini: Poštovati sporazume iz Brisela, uključujući i ZSO

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u Prištini da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”, a da je na Beogradu i Prištini da probleme rešavaju dijalogom, da uspostave međusobno poverenje, tako što će postovati postignute sporazume u Briselu.

Borut Pahor je rekao da je lično podržao “Otvoreni Balkan” kada je pokrenut u okviru Berlinskog procesa za koji kaže da je veoma iskren, sa ambicioznim ciljevima i da odgovara svim stranama u regionu.

“Ako države u Berlinskom procesu ili u okviru Otvorenog Balkana sarađuju u ekonomskom, političkom ili kulturnom aspektu, onda će da dođe do rešavanja nekoliko problema koji danas nisu rešeni”, ocenio je Pahor posle sisreta sa Vjosom Osmani.

Kazao je da trenutno ne želi da bude naivan, predlažući bilo kome, bilo šta.

“Kao prijatelj zapadnog Balkana, kao neko ko podržava integracije, i kao prijatelj svih država i Kosova koje smo priznali,  znam u ovom trenutku da nije sve to dovoljno, znači da je to jedna od mogućnosti, to nije alternativa priključivanja zapadnog Balkana EU”, rekao je Pahor.

Dodao je da je Otvoreni Balkan komplementaran proces koji omogućava da se neka pitanja reše u saradnji i da se izbegnu prepreke i moguće rešavanje kompleksnih pitanja.

Istakao je da Slovenija podržava dijalog Beograda i Prištine i da se radi o procesu bitnom u širem smislu.

Upitan oko stava Ljubljane za formiranje Zajednice srpskih opština, Pahor je naglasio da sporazume postignute u Briselu treba poštovati i dijalogom otklanjati prepreke za njegovo sprovođenje.  

“Uslov je da se veruje dijalogu i da se poštuju sporazumi. Mi shvatamo odluku Ustavnog suda, ali za treću stranu koja nije postpisnica ovog sporazuma, dok se vi ne dogovorite drugačije, ovaj sporazum mora da se poštuje”, kategoričan je Pahor.

Vjosa Osmani je suprotno slovenačkom predsedniku navela da je “Otvoreni Balkan” “prostor za širenje srpske hegemonije”, a o nesprovođenju sporazuma iz Brisela optužila je Beograd.

“Mislim da je vreme da razgovaramo o strani koja ne sprovodi dogovore, a to je Srbija. Nije implementirala 2/3 postignutih sporazuma”, rekla je Osmani.

Tvrdi da je Priština primenila 90 odsto sporazuma, a da nije sprovela dogovor o ZSO.

“Ustav je jasno rekao da to nije u skladu sa njim, kršenje Ustava bi bilo da ZSO ima izvršna prava”, kazala je Osmani.

Slovenački predsednik se sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i komandantom Kfora.

Predsednik Slovenije Borut Pahor sastao se juče u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još