• Početna>
  • Vesti>

Blokade saobraćaja u Srbiji zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji

Ekološki aktivisti, inicijative i građani blokirali su puteve i mostove širom Srbije u znak protesta zbog nedavnog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, za koje tvrde da su napravljeni da bi oštetili građane i koristili kompaniji Rio Tinto. MUP je saopštio da su sve blokade saobraćaja “kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova”.

Građani koji su u Beogradu blokirali most Gazelu i auto-put kod Centra “Sava” počeli su posle 15 sati da se povlače, a saobraćaj je pušten prema centru grada i sa auto-puta iz pravca Sajma, piše agencija Fonet.

Saobraćaj je posle 15 sati pušten i sa Sajma na most Gazela.

U Ulici kneza Miloša je i dalje kordon policije, velika je saobraćajna gužva, jer je saobraćaj pušten iz pravca Dedinja, od Ruda, i sa Sajma.

Najveći deo policije sa opremom za razbijanje demonstracija se povukao iz centra grada..

Pešaci su pušteni da prolaze trotoarom, a pušten je i saobraćaj ka Mostaru i Dedinju.

Na Novom Beogradu i dalje traje blokada kod centra “Sava”.

Na auto-putu je, od Centra “Sava” do petlje kod Arene blokirano oko 180 vozila.

Saobraćaj je danas zaustavljen i u pravcu Kosjerića i Dobrinje. Žitelji Požege i Kosjerića na taj način su izrazili nezadovoljstvo zbog najave početka geoloških istraživanja za litijumom i u tim krajevima.

Protest je održan u miru, a među okupljenima bilo je i porodica sa malom decom, zbog čije budućnosti su roditelji zabrinuti. 

Mihajlović: Blokada nije način za ostvarivanje političkih ciljeva

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović izjavila je da blokada međunarodnih saobraćajnica nije način da se neko bori za ostvarenje svojih političkih ciljeva, jer time nanosi štetu svim građanima, kao i privredi.

“Blokada auto-puta nema nikakve sa ekologijom i oni koji se služe takvim sredstvima samo pokazuju koliko su neodgovorni u pokušaju da ostvare svoje političke ciljeve. Postoji mnogo drugih načina za to, a najvažniji jeste borba programima i izlazak na izbore”, istakla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, sve drugo može samo da vodi čitavu zemlju u haos koji ne priliči jednoj demokratskoj državi, koja teži da se infrastrukturno poveže sa susedima i da se brže razvija u korist svih svojih građana, navodi se u saopštenju.

“Auto-putevi služe da se povežemo unutar Srbije i da povežemo Srbiju sa svetom, i trebalo je mnogo godina da vratimo Srbiju na mesto koje joj geografski pripada, a to je da bude tranzitni koridor”, istakla je Mihajlovićeva.

Izvor: RTS, FoNet

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Comments

Pročitaj još