• Početna>
  • Vesti>

Bista svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu

Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament, kako bi bila postavljena.

„Već petnaestak godina je bila potreba, makar su tako Goraždani rekli, da napravimo to u čast i slavu popa Milivoja. Ja sam napravio poprsje, koje čeka. Ono se sada nalazi u selu Osojane, kod mog brata od tetke, Sibina Đurića. Samo čeka da se napravi postament, pa da onda postavimo poprsje oca Milivoja“, objašnjava Radenović.

Čuveni srpski vajar kaže da je sveštenik Miletić heroj svoga vremena, te da je učinio mnogo za Goraždevac i okolinu, za sve Srbe koji tu žive.

„Čekamo da postavimo bistu u čast maltene svetitelja, sveštenika koji je u ona vremena, za vreme Drugog svetskog rata učinio mnogo za Srbe, posebno za Goraždevac, mesto koji je postao simbol otpora, trajanja i budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji”, dodaje Radenović.

Prota Milivoje Miletić došao je u Goraždevac 1904. godine, posle završetka Bogoslovije i rukopoloženja. Više od dve decenije vršio je bogosluženje u staroj crkvi-brvnari.

Preminuo je 1956. godine. Bio je doživotni paroh Goraždevca, a organizovao je i izgradnju nove crkve.

Radio je i kao učitelj. Borio se za ovaj kraj.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još