• Početna>
  • Vesti>

PKC Akvarijus: Večeras otvaranje četvrtog Festivala ženskog stvaralaštva „Impuls žene“

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“, koji se četvrti put zaredom održava u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, ove godine od 23. do 28. novembra, otvoriće večeras (u utorak) u 19 sati svojim scenskim nastupom ženski deo Dečije i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“ i likovna umetnica Anđela Radenković.

Odmah iza pozdravne besede biće emitovan kratkometražni dokumentarni film „Severni grad“ (Slobodna zona, Srbija, 2021) Teodore Jovanović, nekadašnje studentkinje Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice, inspirisan radošću i kreativnošću koja je nju i njene kolege pratila tokom studiranja pored svih poteškoća sa kojima su se susretali.

Kamera iz ruke, u kombinaciji sa arhivskim snimcima i glasnom muzikom dočaravaju njihov energični duh, i život po sopstvenom nahođenju. Prvo veče festivala zatvoriće tribina na kojoj će učestvovati srpske književnice sa Kosova i Metohije Branka Kasalović, Aleksandra Jovičić, Nevena Milosavljević i Ivana Vanovac.

Za pet dana festivala biće održano 12 programa u kojima će učestvovati 44 ženska stvaralaoca.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Iako se od samog početka festival održava u prvoj nedelji marta, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine dva puta je odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine u nameri da, bez ideoloških predrasuda, predstavi umetnost (književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost) koju potpisuju ženski autori. FEŽES se finansira od izvornih sredstava organizatora, a ove godine deo programa realizuje se u saradnji sa NVO „Žensko pravo“ i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih nacija).

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još