• Početna>
  • Vesti>

Brnabić sa sekretarom Svete Stolice: Od ključnog interesa što intenzivnija saradnja u svim oblastima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, kao i saradnji u regionu.

Ana Brnabić je istakla da je Srbija opredeljena za unapređenje odnosa sa Svetom stolicom, podsetivši da je prošle godine navršena i 100. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Srbija visoko uvažava interes i podršku Svete stolice regionu Zapadnog Balkana”, istakla je Brnabićeva i ocenila da je od ključnog interesa što intenzivnija saradnja u svim oblastima.

Navodeći da je evropska perspektiva važna za stabilnost i prosperitet regiona, nadbiskup Galager je istakao da Sveta stolica čvrsto podržava reforme koje Srbija sprovodi u procesu evrointegracija.

Sekretar Svete stolice istakao je da se čvrsto zalaže za očuvanje i zaštitu crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, koji za Srbiju predstavljaju snažnu istorijsku i duhovnu vrednost.

Premijerka Brnabić zahvalila je za podršku evrointegracijama Srbije i principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju Kosova i Metohije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Izražavajući zabrinutost zbog ugroženosti srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, premijerka Brnabić je navela da je manastir Visoki Dečani, koji je ujedno i spomenik velike istorijske važnosti ne samo za Srbiju, već i evropsku kulturnu baštinu, uvršten na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu.

Predsednica vlade je istakla da Srbija i Sveta Stolica imaju istovetne stavove prema univerzalnim pitanjima mira i bezbednosti, ljudskih prava i zaštiti životne sredine, i da su to važni osnovi za dalje unapređenje saradnje.

Sekretar Svete stolice Pol Ričard Galager sastao se prethodno i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je tom prilikom rekao da su odnosi Srbije i Svete Stolice zasnovani na istinskom međusobnom poštovanju i poverenju.

Izvor: RTS

Foto: Vlada Republike Srbije

Comments

Pročitaj još