• Početna>
  • Vesti>

Petković: Srbija i srpski narod čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom, istakao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, povodom najovije izjave Aljbina Kurtija.

I to reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba. Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu, navodi se u saopštenju.

Iako su Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane “VelikeAlbanije” znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanja domino efekta sa nesagledivim posledicama.

Ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju “Velike Albanije”, jer oni koji bi na tom referendumu glasali ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo.

Oni koji podržavaju Kurtija u fašističkim i ekspanzionističkim idejama neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi. Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogromnog broja srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine.

Srbija i srpski narod čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je sasvimo čigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre, naveo je Petković.

Premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za onlajn magazin “Monokl” izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, preneli su mediji u Prištini.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još