• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nema nikakvih Kurtijevih rokova, a verovatnoća da do dogovora dođe ne meri se jedinicama vremena


Povodom izjave glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da su određeni rokovi za postizanje konačnog dogovora sa Beogradom, i da se oni poklapaju sa trajanjem aktuelnih mandata američkog predsednika Bajdena, evropskog komesara Borelja i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, reagovao je direktor Kancelarije za kosovo i Metohiju Petar Petković.

U saopštenju navodi da “u dijalogu Beograda i Prištine, suprotno tvrdnjama šefa prištinskih pregovarača Besnika Bisljimija, nema nikakvih Kurtijevih rokova, a verovatnoća da do dogovora dođe ne meri se jedinicama vremena, već spremnošću Prištine da poštuje do sada postignute sporazume i omogući formiranje Zajednice srpskih opština”.

Sudeći po izjavama Besnika Bisljimija i njegovog šefa Kurtija, koji negiraju samu mogućnost stvaranja ZSO, kraj dijaloga naravno da ne može da bude vidljiv, kad Priština nije implementirala ni ono što je pre devet godina, na početku dijaloga, dogovoreno. Bisljimi mora da shvati da Kurtijev mandat, kao okvir za navodni rok dijalogu, nije ništa posebno i Bogom dato, naročito nakon lokalnih izbora na KiM.

To što bi Priština volela da bude ishod dijaloga, nema nikakve veze ni sa realnošću, ni sa dijalogom, dok god Priština tako traći vreme i nama i posrednicima iz EU.

Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog i uređivanje odnosa sa Prištinom na dobrobit svih žitelja Kosova i Metohije, ali i čitavog regiona, međutim u ovome trenutku nema nikakvih naznaka da sa prištinske strane postoji spremnost da se dijalogu pristupi na odgovoran i konstruktivan način.

Ponavljam da je formiranje ZSO u samom srcu dijaloga, i da se o nastavku normalizacije odnosa može produktivno razgovarati tek nakon što Priština prestane da izbegava svoje obaveze i učini konkretne korake ka sprovođenju onoga što su njeni predstavnici potpisali u Briselu, ističe Petković.

Izvor Radio Mitrovica sever/Saopštenje

Comments

Pročitaj još