• Početna>
  • Vesti>

Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv, prenosi Zakletva za pravdu

Nakon čitanja optužnice tužioca Iljira Morine (Ilir), optuženi Bačević je izjavio da se ne oseća krivim za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Sudija Musa Konkeli (Konkheli), ga je obavestio o njegovom pravu da ospori dokaze, kao i da zatraži odbacivanje optužnice u roku od 15 dana.

Današnjem ročištu u Prištini prisustvovao je i branilac optuženog Bačevića, advokat Dejan Vasić.

Kosovsko specijalno tužilaštvo optužnicu protiv Bačevića podiglo je optužnicu 9.novembra u Osnovnom sudu u Prištini za pomenuto krivično delo.

Tužilaštvo je tada saopštilo da se optuženi sa inicijalima S. B. tereti za „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u okolini Peći, tokom 1998. i 1999. godine.

„Okrivljeni S. B. tereti se da je tokom sukoba, 1998–1999 godine, uzeo za taoce dve žrtve u predmetu (supružnike) T. K. i R. K, građane starosti 60 godina, koji su bili podvrgnuti nečovečnom postupanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, a događaj se odigrao u selu Belo Polje u opštini Peć“.

Svetomir Bačević uhapšen je u Peći krajem decembra 2020.godine pod istim optužbama.

On je tada prvo priveden u policijsku stanicu u ovom gradu, a potom, nakon saslušanja, prebačen u Prištinu.

Inače, Bačević je raseljen sa Kosova. Živeo je u Gornjem Milanovcu, a rodom je iz sela Belo Polje u opštini Peć.

Tog dana kada je uhapšen, u Peć je došao kako bi izvadio lična dokumenta, saopštila je tada Kancelarija za KiM.

Izvor: Kossev, foto (Zakletva za pravdu)

Comments

Pročitaj još