• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Balerine ponovo igraju. Uskoro novo takmičenje u Beogradu

Male balerine iz Gračanice ponovo su na podijumu za igru nakon dugog perioda pauze zbog pandemije, a potom i nastave na daljinu. Od oktobra meseca se intenzivno pripremaju za predstojeće takmičenje u Beogradu.

Više od 40 mladih dama sa centralnog Kosova vikendom pohađa časove klasičnog i modernog baleta. Presrećne su što posle onlajn nastave, časove ponovo pohađaju uživo.

“Bilo je teško kada smo radili onlajn, nastava uživo je puno lepša, družimo se i pričamo, nastavnica je tu uvek da nam objasni sve što treba. Idem na klasičan balet jer me to nekako dodiruje, predivan je. Vežbala sam i džez balet ali je počela korona pa smo prestali. Klasičan balet je predivan i zabavan je za malu decu”, objasnila je dvanaestogodišnja Anđelija Maksimović.

„Volim balet jer sam kao mala maštala da budem balerina. Čudno je što su časovi ponovo uživo, ali mnogo su zanimljiviji nego onlajn. Radimo mnogo više vežbi“, kaže Katarina Nedeljković.

„Izabrala sam klasičan balet jer mi bolje ide, a volim i njegove korake i muziku“, rekla je devetogodišnja Neda Aritonović.

“Pre pet godina počela sam da igram balet, smatram da sam dosta napredovala. Naučila sam dosta koraka, pokreta, držanje i dosta koreografija. Svi se družimo na baletu, stičemo nova prijateljstva, za mene mnogo znači pokretanje Škole baleta”, kaže Nevena Milovanović.

Rad sa decom uživanje za mladu nastavnicu

Od početka oktobra, svakog vikenda u sali Doma kulture Gračanica sa devojčicama iz srpskih sredina na centralnom Kosovu vežba Una Stepanović, studentkinja Instituta za umetničku igru iz Beograda.

“Mnogo volim da radim sa decom, za mene je to uživanje i motivacija, deca su divna, rade i trude se. Ima talentovanih devojčica, a njih deset pripremam za državno prvenstvo 28. novembra i nadamo se uspehu. Meni je zadovoljstvo da budem ovde i radim sa ovom decom, da im prenesem svo znanje koje sam do sada stekla u Akademiji i na Institutu”, objašnjava Una.

Za baletsku školu u Gračanici zadužene su Snežana Bursać Petrović i Milica Kojić. Snežana je od samog osnivanja sa devojčicama. Zajedno su slavile prve naučene korake, a kasnije i uspehe.

“Škola znači puno, posebno ako uzmemo u obzir to da neki veći gradovi u Srbiji nemaju baletsku školu, a jedna sredina kao što je Gračanica je ima. Zbog uslova u kojima živimo jako je bitno dovesti velika imena iz te vrste umetnosti da otvore školu ovde. Imamo puno talentovane dece i ja se nadam da ćemo jednog dana sa ponosom svi gledati neku balerinu iz Gračanice koja je svoje prve korake napravila upravo u Domu kulture Gračanica”, kaže Snežana Bursać Petrović.

Škola radi u tri grupe

“Najmlađa grupa je uzrasta od pet do sedam godina, srednja od sedam do devet i najstarija od deset pa naviše. Broj polaznica raste iz nedelje u nedelju. Pre dve nedelje je bilo tridesetak učesnica, sada ih već ima 45 i mi se tome jako radujemo”, ističe Milica Kojić.

Kako je vreme prolazilo, tako su i potrebe rasle. Pa je uz klasični balet, u istoj sali počeo da se vežba i moderni. Na ideju da se pokrene i nova disciplina došla je jedna mama.

“Podstakla su me deca. Kao roditelj i kao neko ko radi sa decom, ja stalno osluškujem njihove potrebe. U razgovoru sa njima sam zaključila da za decu uzrasta od 10 godina ima malo aktivnosti kojima bi mogla da se bave a da pritom uživaju. Moja deca su pohađala časove klasičnog baleta, ali su to prerasla i nekako smatram da tolika energija mora negde da se potroši”, priča Milica Stojanović Popović, inače vaspitačica u vrtiću “Đurđevak”.

Pripreme za novo takmičenje

Da ova škola ima potencijal, a da su devojčice iz Gračanice zaista talentovane, svedoče i nagrade postignute na Međunarodnom festivalu u Beogradu na kojem su ovdašnje balerine osvojile dve zlatne medalje i Grand prix. Sada se ponovo spremaju za novo takmičenje.

“Veoma sam srećna što ćemo opet nastupati i takmičiti se. Nisam se nadala da ćemo na Međunarodnom festivalu igre i plesa centralnog Balkana osvojiti prvo mesto, bilo je jakih takmičara, ali kada smo osvojile prvo mesto, bila sam presrećna”, kaže balerina Nevena Milovanović.

“Takmičenje u modernom i klasičnom baletu održaće se 28. novembra u Beogradu i nadam se da ćemo sve vas i nas obradovati nekom nagradom”, očekuje koordintorka Škole baleta Snežana Bursać Petrović.

Pored beogradskog, male balerine očekuje i takmičenje u Moskvi. Međutim, da li će devojčice otputovati u Rusiju zavisi od epidemiološke situacije, ali i finansija.

Izvor Kim

Comments

Pročitaj još