• Početna>
  • Vesti>

“Slobodan pad” Harisa Ličine: Ako već padamo, padajmo slobodno

Izložba grafika umetnika Harisa Ličine otvorena je večeras u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

Izložba Harisa Ličine treća je u ciklusu “Drugi put u Akvarijusu”, u okviru kojeg u galeriji PKC-a izlažu nekadašnji studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, koji su svoje prve samostalne izložbe imali upravo u „Akvarijusu“. Pre Ličine svoje nove likovne radove mitrovačkoj publici predstavili su Aleksandar Glibetić i Vuk Đurić, a do kraja godine planirane su i izložbe Tijane Rodić i Stefana Stevanovića.

Naziv izložbe „Slobodan pad“, prema rečima autora, predstavlja pokušaj da se nešto negativno, kao što je strah, pretvori u pozitivnu stvar, kao što je inspiracija za nastanak radova.

„Ideja izložbe nastala je u toku master studija, gde sam radeći na skicama, na samom početku, shvatio da se jedan element konstantno ponavlja, a to nije bilo koji element već je to figura, i to “figura u padu”. Sama „figura u padu“ ima povezanost sa mnom, obzirom da imam strah od visine ili od gubljenja tla. Na taj način sam se trudio da u startu izbegnem što više taj motiv, ali u razgovoru sa svojim mentorom sam shvatio da bi ustvari na tome trebalo da gradim celu priču“ rekao je Ličina.

Grafike, na kojima se nalaze tri ili četiri boje, realizovane su u sitoštampi sa kolažnim pristupom.

„Stilski, moji radovi su predstavljeni u „pop-art“ tehnici, gde se grade površine čistim bojama a nakon toga dolazi crni rafter, koji površinama daje teksturu, dubinu i ostale likovne elemente“ ističe autor.

U samim radovima primetna je dominacije dve boje u dve faze. U prvoj fazi su predstavljeni topli tonovi gde je dominantna crvena boja, a u drugoj fazi plava. Autor kaže da iza odabira boja ne postoji posebna simbolika već je za to zaslužna trenutna inspiracija.

Grafike iz ciklusa „Slobodan pad“ svedoče da uloga umetničkog i umetnikovog individualizma nije samo čin njegovih konkretnih reakcija u konkretnom istorijskom vremenu i u konkretnom društevnom i političkom prostoru, već se taj individualizam može posmatrati i kao metafizička vrlina nadahnutog pojedinca, navode iz organizacije „Akvarijusa“.

Iako je od ove godine na doktorskim studijama u Beogradu, Ličina kaže da mu je grad Kosovska Mitrovica ostao u najlepšem sećanju, jer je uticala na njegov trenutak likovnog formiranja.

„Pored toga što sam imao Fakultet umetnosti, gde sam sticao znanja od profesora i kolega, „Akvarijus“ za mene predstavlja epicentar kulture, koji je meni puno značio, jer nam je pružio šansu da imamo prvu samostalnu izložbu, da nas neko razume, popriča sa nama, da savet vezan za svet likovne umetnosti i ceo taj proces. Iz Kosovske Mitrovice nosim najpozitivnije utiske i uvek se rado vraćam ovde“ ističe Ličina.

Direktor Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ Miljana Dunđerin kaže da je Ličina ostavio autentičan pečat „Akvarijusu“ ali i Kosovskoj Mitrovici i da je u njegovim radovima primetna predanost, pedantnost i jasnoća.

„Haris Ličina je zaista dao jedan autentičan pečat našem prostoru i ovekovečio neke istorijske momente. Mislila sam da će Haris ostati fotograf, bar jedan deo svog života, jer u sebi nosi osećaj za dokumentaristiku, koji se zaista retko sreće. Haris je za pet godina svog života ovde učinio mnogo toga kao ličnost, kao saradnik i kao direktni proizvođač umetnosti. Ono što postoji u Harisovim radovima, a ne postoji kod drugih umetnika je neverovatna predanost, pedantnost i jasnoća. Njegovo istraživačko polje se neće završiti na ovome i on će uvek otići korak dalje“ kazala je Dunđerin.

Radove grafika Harisa Ličine moguće je pogledati i kupiti u „Akvarijusu“ do 15. novembra.

Haris Ličina rođen je 18. novembra 1996. godine u Novom Pazaru. Osnovne i master studije završio na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, a trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, departman za primenjenu umetnost i dizajn.

Priredio četiri samostalne izložbe, i izlagao na preko 30 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao i bio organizator mnogih umetničkih radionica i kurseva grafike, fotografije i grafičkog dizajna.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još