Zatvoren prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame

U Centru za kulturu „Sava Dečanac“ u Leposaviću svečano je završen takmičarski deo programa Festivala scenskog pokreta i koreodrame izvođenjem dve predstave u okviru jedne večeri, a na kojoj su, u čast nagrađenih na Festivalu, nastupili Ansambl narodnih igara i pesama KiM „Venac“ iz Gračanice i trupa Una Saga Serbica iz Beograda.

Prvo je Ansambl „Venac“ prikazao program „Domaćine, doma li si“, a potom je Una Saga Serbica izvela „Igre i zvuke Balkana“. Celovečernji pozorišni događaj je počeo već u holu Centra za kulturu, ispred ulaza u pozorišnu salu, čime je publika bila na najlepši mogući način dočekana od strane „Venca“ i uvedena u čaroliju igre.

„Venac“ je u okviru svog celovečernjeg programa izveo: Domaćine, doma li si, prikaz zdravice sa prostora Kosova i Metohije, U čije se zdravlje vino pije slavska pesma iz Velike Hoče koju su pripremili dr Sanja Ranković i Ivica Stvić; Doseljavanje i krštenje, S juga na sjever i sa sjevera na jug, koreografski prikaz koji je sačinio Miloš Cile Mitić na muziku Aleksandra Sofronijevića, Arhaičnu žensku igru iz Gračanice u koreografskoj postavcu Radojice Kuzmanovića; Kolač – muška igra iz Prizrena, u koreografiji Bratislava Grbića uz muzički aranžman Ljubiše Pavkovića, a u drugom delu prikazane su Seobe u režiji i pokretu Arsenija Tubića i Miloša Cileta Mitića i Gradske igre iz Prizrena, u koreografiji Vjaćeslava Slavka Kvasnevskog, na muzički aranžman Darka Ćitića.

Potom, trupa Una Saga Serbica koju predvodi koreograf Svetozar Krstić, kao zasebnu celinu je izvela Igre i zvuke Balkana, gde su u ples i korake iz naše tradicije interpolirani savremeni baletski pokreti na moderan muzički aranžman. Igračka trupa Una Saga Serbica se već dugo prepoznaje po tome što etnoidentitet Balkana prikazuje u novom svetlu.

Spektakl u čast nagrađenih, odigran pred punom salom (poštujući sve epidemiološke mere) koji su prikazali Ansambl „Venac“ i Una Saga Serbica, obogaćen je osobenom vizuelnom impresijom, video projekcijom i 3D animacijom koja je emitovana na kulisi kao svojevrsno scenografsko rešenje. Takođe, u okviru koreografske celine koju je pružio „Venac“ a prema zamisli Miloša Cileta Mitića, na kulisama se odvijala i rečita igra senki. Publika je oduševljeno pozdravila ceo program Ansambla „Venac“ i program igračke trupe Una Saga Serbica.

Na kraju treba istaći da je Festival scenskog pokreta i koreodrame jedinstven, a da ga je inicirala i idejno osmislila dr Vera Obradović, profesorka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Tokom pet dana takmičarskog programa ( od 3. do 7. novembra) prikazano je šest predstava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i petnaest video radova prikazanih u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, a otvorena je i izložba „Vek i po srpske škole glume“ autora Pavla Lazića, koju je priredio Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda. Izložbu je svečano otvorio dr Saša Sailović.

Festival će nastaviti svoje vantakmičarsko trajanje do kraja 2021. godine, upravo sa izložbom koja će gostovati i u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku i u Domu kulture „Gračanica“ u Gračanici. Dolasku ove velike i izuzetno značajne izložbe doprineo je Ansambl „Venac“, tačnije direktorka „Venca“ Snežana Jovanović. Za najbolju predstavu, Gran Pri Festivala osvojila je Aleksandra Arizanović sa predstavom „Vrpca“ u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, a za najbolji video rad pod nazivom „5“ specijalnu nagradu je dobio Lazar Nikolić, bivši student Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Organizator Festivala je Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Festival scenskog pokreta i koreodrame je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto Kosovo Online

Comments

Pročitaj još