• Početna>
  • Vesti>

Petković: Da Osmanijeva zna šta su evropske tekovine ne bi nipodaštavala briselski dijalog

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je komentarišući izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani “da zvanični Beograd nastavlja politiku Slobodana Miloševića i time destabilizuje Kosovo i Zapadni Balkan” kao i “da bi formiranjem Zajednice srpskih opština bila formirana Republika Srpska na Kosovu” poručio da za Osmani političke poruke iz Sjedinjenih Američkih država selektivno važe.

“Zamenom teza da bi formiranjem Zajednice srpskih opština na takozvanom Kosovu bila forimirana Republika Srpska, Vjosa Osmani je pokazala da nije pazila na času kada su iz Stejt departmenta i ambasade SAD u Prištini stigle nedvosmislene poruke da Priština mora da formira ZSO” rekao je Petković.

“Ali, izgleda da za Osmani  političke poruke iz SAD selektivno važe, baš kao što za nju i Kurtija selektivno važe i svi do sada potpisani sporazumi u Briselu” dodaje Petković.

Da je Vjosa Osmani pročitala saopštenja od 21. oktobra i 4. novembra od početka do kraja i sa razumevanjem, zapamtila bi da se SAD zalažu za poštovanje svih do sada postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, bez opravdanja i izuzetka, u koje spada i formiranje ZSO, ističe Petković u svom saopštenju.

Petković navodi da “kao što bi, kao neko ko se poziva na američka dostignuća, Vjosa morala da zna da je za SAD poštovanje ugovora i sporazuma svetinja, a uvažavanje ljudskih prava najviša vrednost na kom ispitu Priština svakodnevno pada, unižavajući i kršeći osnovna prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne štedeći pri tom ni decu, ni starce, počevši od pretučenog trinaestogodišnjeg Nikole Perića iz Gojbulje, do zastrašivanja devedesettrogodišnje Rumene Ljubić iz Peći”.

Upravo zbog njihove bezbednosti i mirnog sna nikada nećemo odustati od zahteva i nastojanja da se formira Zajednica srpskih opština na KiM, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

“A Vjosa Osmani može da nastavi da širi dezinformacije i političku propagandu, za koje će dobiti aplauze onih opozicionih političara u Beogradu koji su joj očigledno i zagrejali stolicu pred put u SAD” poručio je Petković.

“Zato i napada predsednika Aleksandra Vučića koji je istinski borac za mir i stabilnost, naspram nje koja bi sa Kurtijem da osvaja sever KiM slanjem specijalnih jedinica Rosu i pucanjem na goloruki srpski narod, koja bi da izaziva sukobe i produbljava krize. Da Osmanijeva zna šta su evropske tekovine ne bi nipodaštavala briselski dijalog, zato je deplasirano da ona bilo koga uči evropskim vrednostima” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još