• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti uspeo da pomiri svoju marksističko-lenjinističku prošlost sa velikoalbanskim fašističkim programima svojih predaka

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se “Srbija ponaša kao Nemačka između dva rata”, poručio da je zabrinjavajuće što je Kurti dobio prostor za intervju u uglednom britanskom mediju.

“Ideološki kentaur Aljbin Kurti uspeo je da pomiri svoju marksističko-lenjinističku prošlost sa velikoalbanskim fašističkim programima svojih predaka, i zabrinjavajuće je to što je prostor za intervju dobio u jednom uglednom britanskom političkom mediju” ističe Petković.

On dodaje da je Kurti opasan čovek i ozbiljna bezbednosna pretnja.

“Aljbin Kurti je, i to svet mora da shvati, opasan čovek, a njegov čudan unutrašnji svet nije samo fenomen po sebi, već je i ozbiljna bezbednosna pretnja, i umesto što mu se poklanja prostor za fantazmagorije i tirade protiv Srbije, valjalo bi da svi obrate pažnju na Kurtijevo ponašanje pre nego što načini ozbiljnu štetu” navodi Petković.

U svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM kaže da je “apsurdno da Srbiju sa Nemačkom između dva rata poredi pripadnik naroda koji je imao sopstvenu SS diviziju „Skenderbeg“, te fašističku miliciju Bali kombetar, i čije je nacionalno pitanje u Drugom svetskom ratu rešavano upravo kroz fašistički koncept „Velike Albanije“, kojem je Kurti i danas slepo privržen”.

Kurtijevo falsifikovanje istorije je uvredljivo za sve žrtve fašizma i nacizma stradale od noža albanskih šovinista u Drugom svetskom ratu, a žrtve su bili najviše Srbi, dodaje Petković.

Petković smatra da je neverovatno da Kurtijev falsifikatorski monolog nije naišao na potpitanja i da nije bio suočen sa činjenicama koje, kako se navodi, zlonamerno prećutkuje.

“Kurti i njegovi ideološki sledbenici, kao što bi sada da kažu da su Visoki Dečani albanski, tako i lažu i sakrivaju fašističke osnove svoje ideologije, jer, kao ljudi prošlosti, nisu kadri da se otrgnu iz etnocentričnog, plemenskog poimanja života i sveta” stoji u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju napominje da “i Albanci na Kosovu i Metohiji polako shvataju da je Kurti avet prošlosti, što potvrđuju i rezultati nedavno održanih lokalnih izbora, ali to izgleda i dalje ne shvataju oni na Zapadu koji ga promovišu kao demokratu i mirotvorca, iako sve činjenice govore suprotno”.

“Kad smo već u sferi istorijskih paralela, niko u regionu ne liči na nacističke jurišnike iz međuratnog vremena koliko takozvane specijalne jedinice „kosovske“ policije, koje sistematski rade na zastrašivanju i terorisanju golorukog srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još