• Početna>
  • Vesti>

Grnčarske radionice za osobe sa invaliditetom u Domu kulture “Gračanica”

Kreativno – edukativne radionice za osobe sa invaliditetom, počele su danas sa radom u Domu kulture Gračanica. Polaznici će pohađati grnčarsku radionicu, kao i niz psiholoških predavanja.

U okviru ovih radionica, polaznici će se upoznati sa celopkupnim procesom izrade keramičkih predmeta od gline, uključujući i njihovo oslikavanje i finalno pečenje.

Sa učesnicima radionice grnčarstva radi umetnik Dobrivoje Furunović, član Udruženja primenjenih umetnika Kosova i Metohije, koji se više decenija bavi izradom grnčarije. Tim povodom, Furunović je izjavio da je ova radionica važna za ispoljavanje kreativnosti i talenta.

„Glina je zahvalan materijal za to. Predmeti koje oni prave su trodimenzionalni i opipljivi, ručno su gravirani običnim oštrim predmetom, a nakon toga će biti obojeni glazurom. Kompletni predmeti od gline biće gotovi pečenjem na visokoj temperaturi.“

Radovi nastali na ovim radionicama, biće predstavljeni na grupnoj izložbi. Ovu akciju tehnički je podržala Grnčarska radionica bratstva Manastira Draganac kod Gnjilana.

Psihološka predavanja i radionice imaju za cilj podizanje samopoštovanja i samopouzdanja osoba sa smetnjama u razvoju.

Psihološkinja Aleksandra Dimitrijević ističe da u našoj sredini nema puno ovakvih projekata.

„Zadovoljstvo mi je da učestvujem u radu ove radionice i da svojim znanjem mogu da pomognem onima kojima je ta pomoć potrebna. Kada vidim osmehe zadovoljnih osoba sa kojima radim, to mi daje potpuni doživljaj uspeha.“

Radionice se održavaju uz puno poštovanje epidemiološkoh mera.

Projekat je podržalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: RTV

Comments

Pročitaj još