• Početna>
  • Vesti>

U Velikom Ropotovu održana promocija monografije “Opšta bolnica Pasjane na KiM”

Monografija „Opšta bolnica Pasjane na Kosovu i Metohiji“, autora prim.dr Slavka Krstića, nedavno je izašla iz štampe a prva promocija održana je danas u prostorijama Medicinske škole u Velikom Ropotovu.

Direktorka  Jasmina Arsić je u uvodnom delu pozdravila učenike, profesore i roditelje koji su se u velikom broju odazvali pozivu da prisustvuju  promociji knjige dr Slavkam Krstića.

O knjizi je govorila Danijela Petrović iz Šilova, naša draga koleginica, koja je pre par meseci bila pacijen dr Slavka Krstića. Zahvaljujući ovom velikom stučnjaku Danijela je danas sa nama živa i zdrava.

„Hvala Bogu za sada sam dobro. Imala sam rizičnu operaciju, reč je histerektomiji. Tu operaciju mi je jedini predložio i odradio dr Slavko Krstić. Imala sam tromesečnu borbu sa tim zdravstvenim problemom, koji je bio jako ozbiljan. Za kratko vreme, od kada je počeo da vodi brigu o mom zdravlju, stekla sam ogromno poverenje u dr Krstića i samo sam njemu verovala“, istakla je u svom dužem izlaganju  Danijela Petrović iz Šilova.

Primarijus dr Slavko Krstić je specijalista ginekologije i akušerstva u penziji, koji je nakon 40 godina rada provedenih u opštoj bolnici u Leskovcu, pre četiri godine došao kod nas u Kosovsko Pomoravlje, gde je postavio čvrste temelje na kojima sada stoji odeljenje ginekologije u Pasjanu. 

Za vrlo kratko vreme zavoleo je ovaj kraj i Pasjance kojima je posvetio svoju monografiju sa željom da ostavi istorijski trag o jedinoj seoskoj bolnici koja radi po sistemu Republike Srbije a koja je stožer opstanka Srba u Kosovskom Pomoravlju.

„Moja knjiga govori o bolnici u Pasjanu u kojoj sam došao da radim. Upoznajući meštane shvatio sam da su to divni, pre svega veoma patrijarhalni ljudi, što mi se posebno dopalo i što me podsećaju na moj zavičaj negde sedamdesetih godina. Zato sam želeo da ostavim neki trag o tome, jer sve što nije zapisano ne postoji“, izjavio je za Rtv Puls  prim.dr Slavko Krstić, specijalista ginekologije i akušerstva.

„Napisao sam jednu knjigu o znamenitim doktorima juga Srbije, a ova je posvećena Kosovskom Pomoravlju.    40 godina sam radio u bolnici u Leskovcu a nisam ništa napisao o tome i sam se sebi čudim. Bolnica u Pasjanu i samo selo su me motivisali da napišem ovu monografiju“, rekao je dr Krstić a mi se iskreno nadamo da će  biti još intersantnog štiva iz pera ovog divnog čoveka.

Zahvaljujući Nenadu i Maji Milenković iz Šilova, Danijeli Petrović takođe iz ovog mesta, direktorici Medicinske škole u Velikom Ropotovu, Jasmini Arsić i direktoru ZC Gnjilane Zoranu Periću odštampano je 200 knjiga koje su već našle put do svojih čitalaca.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još