Goraždevac: Pretvaranje Doma kulture u magacin

Dolazeći na posao, novinari Radio Goraždevca, koji se nalazi u zgradi Doma kulture, su u ponedeljak zatekli nesvakidašnji prizor. Ulaz u objekat, koji bi trebalo da predstavlja središte svih kulturno-umetničkih i tradicionalnih vrednosti srpske zajednice najvećeg srpskog sela u Metohiji, zatrpan je poljoprivrednim materijalom. Privremeni organ za Peć i Kancelarija za KiM se ne oglašavaju.

Prema svedočenju novinara Radija Goraždevac, godinama unazad Privremeni organ za opštinu Peć u ovoj zgradi odlaže poljoprivredno seme, što dovodi do pojave pacova i glodara koji nanose ogromnu štetu svim institucijama, a najviše Radiju Goraždevac, koji zbog ovog nemara trpi ogromnu štetu.

Pacovi nam uništavaju opremu a naše molbe niko od odgovornih ne želi da čuje, kaže glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević.

„Ovo je nečuveno i velika je sramota. Jedino mesto gde postoji mogućnost da se okupljaju mladi više liči na štalu nego na centar za kulturu. Zbog ovoga ne čudi što mladi napuštaju ovo selo, jer je pored nedostatka posla, nedostatak javnog života jedan od razloga sve većeg odlaska mladih“, smatra Darko Dimitrijević.

Zbog štete koja nastaje, Dimitrijević smatra da je ovo pritisak i na jedinu srpsku redakciju koja se nalazi u ovoj zgradi i svakodnevno proizvodi vesti iz čitave Metohije.

„Deset godina mi molimo i kumimo da se ovaj prostor ne koristi za poljoprivredne namene. Poljoprivreda jeste jedan od važnih stubova opstanka naroda ovde, niko nema ništa protiv da se pomogne, ali ja ne verujem da je Kancelarija za KiM sposobna da obezbedi tone i tone poljoprivrednog materijala a da nije sposobna da obezbedi magacinski prostor. Za to valjda imaju budžeta. Sa druge strane zbog korišćenja Doma kulture za odlaganje semena, Radio Goraždevac trpi veoma veliku štetu jer se u zgradi pojavljuju pacovi, koji izgrickaju sve što stignu. Mi smo nedavno obnovili opremu pa se plašimo da ponovo možemo da postanemo žrtva ove sumanute odluke“, naglašava glavni urednik Radio Goraždevca.

Darko Dimitrijević ističe da ovo nisu uslovi u kojima bi trebalo da rade novinari a sa druge strane, ovakva slika je odraz i obraz onih koji bi trebalo da predstavljaju Goraždevac.

Dom kulture u Goraždevcu decenijama u nazad propada, jer o njemu niko ne vodi računa, a često i zbog neadekvatne namene. Polupani prozori, trule daske i oronula fasada za sada krase objekat, koji je nekada bio simbol svih kulturno-umetničkih dešavanja.

Do objavljivanja ove vesti odgovori na pitanja koja je Radio Goraždevac uputio Privremenom organu za Peć i  Kancelariji za Kosovo i Metohiju nije stigao.

Izvor i foto: Radio Goraždevac


Comments

Pročitaj još