• Početna>
  • Vesti>

Bario za Novosti: Ne bi trebalo dozvoliti nova priznanja Kosova

Francuski lekar i humanista, pukovnik Patrik Bario, jedan od petorice članova Međunarodne komisije RS za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991-1995, izjavioje

Pukovnik Patrik Bario, francuski lekar i humanista u intervjuu za “Večernje novosti” je govorio o stradanju Srba na Kosovu i u BiH i naveo je da je za njega Srbija simbol iskrenosti prema istorijskim saveznicima i zemlja sposobna i odlučna da se bori za veru i istoriju. Takođe je rekao da ne bi smelo da se dogodi da niko više prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o svojoj vezi sa Kosovom i Metohijom i poznavanju prilika na ovim prostorima kao i u BiH Bario je rekao:

“Kršten sam u Visokim Dečanima. Promenio sam veru da bih sačuvao duhovnost. Takođe, jedini sam NATO oficir koji je bio dobrovoljac kod Srba na Kosmetu 1999. i ponosan sam na to. Tadašnji patrijarh Pavle mi je napisao pismo kako Pećkoj patrijaršiji treba lekar. Došao sam sa suprugom, takođe medicinarom, i radili smo oko mesec dana u pećkoj bolnici, lečeći i Srbe i Albance. Za to vreme živeli smo u manastiru. Posle sam došao u Beograd i sa njegovim građanima učestvovao u odbrani mostova.

Istraživan sam od strane vojnih vlasti i tadašnji ministar vojni Šavrion je doneo odluku da ne mogu više da napredujem u vojnoj karijeri od čina pukovnika. Nije me to pogodilo. Danas radim u Mogadišu, kao lekar zadužen za organizaciju medicinskog zbrinjavanja francuskih vojnika u Africi, od Somalije preko Malija, Alžira… Ipak, svaka tri meseca dolazim među Srbe, najčešće u Beograd jer se osećam i Srbinom”, rekao je Bario za Novosti

Francuski pukovnik, koji je i ugledni medicinski stručnjak, dve godine je radio sa grupom stručnjaka okupljenih oko izraelskog istoričara Rafaela Izraelijai na istraživanju sudbine Srba u Sarajevu.

U aprilu ove godine, na srpskom i engleskom jeziku, objavljena je obimna studija na oko 2.400 strana o događanjima u Sarajevu tokom poslednjeg rata .

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

foto Večernje novosti

Comments

Pročitaj još