• Početna>
  • Vesti>

Ispituje se treći svedok u Hagu: Nakon curenja dokumenata zvali smo svedoke i žrtve

U Specijalnom sudu u Hagu danas se ispituje treći svedok tužilaštva u postupku koji se vodi protiv bivših čelnika udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Svedoči Miro Jukić koji je, kako prenose prištinski mediji, zapošljen u Specijalnom tužilaštvu kao vođa tima za bezbednost i postupanje sa svedocima.

Jukić je kazao da je Specijalno tužilaštvo, nakon curenja dokumenata u septembru prošle godine, a koje su na konferenciji za medije predstavili Gucati i Haradinaj, odmah razmotrilo mogućnost da stupi u kontakt sa svedocima i žrtvama, za čija su imena pretpostavili da su izašla u javnost.

„Nakon curenja informacija 22. septembra, saznali smo koji su dokumenti objavljeni javno. Odlučili smo da pogledamo spisak, pregledamo dokumente, identifikujemo sva imena povezana sa ovim curenjem (informacija). Prosledili smo imena jedno po jedno, identifikovali svedoke saradnike i odlučili da ih pozovemo i obavestimo o curenju (informacija). Smatrali smo da imamo obavezu da u saradnji sa SPO obavestimo ljude koji su dali izjavu. Imali smo obavezu da obavestimo da su njihova imena objavljena“, rekao je Jukić.

On je ujedno precizirao da se u dokumentima nalaze imena žrtava, ali i svedoka saradnika. Kazao je i da su većinu u kontaktirali putem telefona, kao i da je on lično kontaktirao barem 30 ljudi, prenosi Gazeta Express.

Kako javlja Koha, Jukić je kazao da su svedoci bili zabrinuti.

„Svi su bili jako zabrinuti, neki su počeli da viču, neki su nam rekli da ih više ne kontaktiramo“, kazao je, te dodao da je čak jedan od svedoka pobegao sa Kosova nakon što je saznao za objavljivanje poverljivih informacija.

Ujedno je tvrdio da su neki od svedoka evakuisani sa Kosova zbog zastrašivanja.

Prethodno su u postupku koji se vodi protiv Gucatija i Haradinaja svedočili takođe zaposlena u tužilaštvu, Zdenka Pumper i novinar Gazeta inFocus, Haljilj Beriša (Halil Berisha).

Tužilaštvo je danas sumiralo iskaze Zdenke Pumper, i zatražilo da se pojedine izjave prihvate kao materijalni dokazi.

Odbrana je, sa druge strane, navela da iskaz ove istražiteljke ne bi trebalo da se prihvati.

Neposredno pre Pumper, svedočio je Haljilj Beriša, bivši novinar i urednik lista In Focus, koj je kazao da je poverljive dokumente Specijalnog tužilaštva dobio u septembru prošle godine od čelnika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, na konferenciji za štampu.

On je precizirao da su, tokom susreta s novinarima, Gucati i Haradinaj pokazivali papire koji „navodno dokazuju saradnju tužilaštva u Hagu sa Srbijom“, a koje je navodno nepoznata osoba donela u njihove prostorije.

„Kad se konferencija završila, novinari su snimali dokumente. Bilo ih je mnogo i nismo znali šta su, pa sam ja zatražio kopije od Gucatija i Haradinaja. Haradinaj mi je rekao da mogu da uzmem dokumente. Uzeo sam oko 1.000 stranica“, rekao je Beriša, dodajući da je na stolu ostalo još dokumenata.

Po svedoku, redakcija Gazete in fokus bila je „sumnjičava u vezi sa autentičnošću i poverljivošću dokumenata“ i zbog toga je poslala dva imejla tužilaštvu u Hagu.

Posle prepiske, službenici haškog tužilaštva došli su u redakciju u Prištini i preuzeli dokumente.

Beriša je potvrdio da je prethodno, ipak, napisao nekoliko tekstova o dokumentima i objavio fotografije tih spisa.

U jednom od tih tekstova – koje je tužilac Holing prikazao u sudnici – Beriša je opisao dokument kojim tužilaštvo u Hagu traži saradnju srpskih vlasti.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči. Planirano je da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je trenutno 9. novembar, odnosno 17. decembar.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Izvor i foto: Kossev

Comments

Pročitaj još