• Početna>
  • Vesti>

Petković: Nedavne krize na severu Kosova i Metohije na ivici tragedije

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da su dve krize koje su se na severu južne srpske pokrajine dogodile u razmaku od 15 dana bile na ivici teške tragedije.

U intervjuu za portal telegraf.rs, Petković je podsetio da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini povećan broj incidenata usmerenih protiv Srba, da se intenzivirala antisrpska retorika i antisrpske aktivnosti prištinskih vlasti.

“Već sada imamo za trećinu više etnički motivisanih napada na Srbe u odnosu na celu prošlu godinu, uključujući i dve ozbiljne krize na severu pokrajine u razmaku od 15 dana, koje su bile na ivici teške tragedije. To je sve Kurtijev plan, da sa predumišljajem proizvodi krize kako bi stekao neki politički poen”, ukazao je Petković.

On je podsetio da srpski narod na Kosovu i Metohiji već dugo živi u stanju neizvesnosti i atmosferi konstantnih pritisaka iz Prištine i da smo svi svedoci da, zbog opsesije Prištine da zauzme sever, Kurti želi Srbe da smesti u neku vrstu geta, političkog i ekonomskog, da im zabrani slobodu kretanja, govora, oduzme lekove i osnovne životne namirnice.

“Narodu nije preostalo ništa drugo nego da se bori za goli život, za svoju decu i budućnost na Kosovu i Metohiji. To su upravo i bile poruke upućene predsedniku Aleksandru Vučiću koje smo veoma dobro razumeli. Srpski narod nikome ne preti, već samo želi normalno da živi”, rekao je Petković.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju je ponovio reči predsednika Vučića da se nove “Oluje” i pogromi neće ponoviti i podsetio da je KFOR dužan da u skladu sa Rezolucijom 1244, kao jedina oružana snaga u pokrajini, zaštiti srpski narod.

“Ako oni to neće, ima ko će. Ovo je 2021. godina i Srbija je danas nezavisna, suverena država, koja jača svakoga dana, na svim poljima. Poniženja i fizičke napade uperene protiv srpskog naroda nećemo i ne možemo da dozvolimo”, upozorio je Petković.

On je predočio da se došlo do tačke kada treba da se kaže da li Briselski sporazum postoji ili ne, jer za Srbiju postoji i uvek će na njemu insistirati.

Uputio je apel predstavnicima EU koja posreduje u dijalogu i garant je spovođenja sporazuma da svojim autoritetom privoli prištinsku stranu da počne da ispunjava preuzete obaveze.

“Pitanje dijaloga za nas nije nikakva trka već jedini okvir u kome možemo da dođemo do kompromisnog rešenja, istorijskog pomirenja dva naroda i trajnog mira na ovim prostorima. Koliko god da su teška pitanja za briselskim stolom, bolje je da pregovaramo nego da imamo incidente na terenu”, poručio je Petković.

On je rekao da iz EU stiže glas razuma i poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Zahira Tanina, koji su jasno i nedvosmisleno osudili jednostrane akcije Prištine na severu pokrajine kojima se ozbiljno ugrožava mir.

“Na geopolitičkoj pozornici sveta, koja se ubrzano menja, isprepletani su brojni interesi, posebno najmoćnijih država. Naše je da dobro razumemo okolnosti u kojima se nalazimo i da radimo na tome da sačuvamo sebe”, rekao je Petković i podsetio da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju na ličnu inicijativu predsednika Vučića pokrenula brojne kapitalne projekte kakvi u srpskim sredinama nisu viđeni najmanje u poslednjih 40 godina.

“Iz temelja gradimo novu bolnicu u Gračanici, rekonstruišemo u potpunosti Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, završavamo 17 zgrada na severu Kosova i Metohije sa više od 200 stanova, obezbedili smo građevinski materijal za preko 500 kuća južno od Ibra, a svaki zaposleni Srbin na Kosovu i Metohiji, penzioner i dete dobiće po 100 evra pomoći, dok će nezaposleni dobiti 200”, poručio je Petković.

Naveo je da će se tragati i za modelima dodatne finansijske pomoći kako bi se pomoglo mladima da ostanu i ne napuštaju svoja ognjišta.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još