• Početna>
  • Vesti>

Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Foto: Ilustracija

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

Arsić je u decembru prošle godine osuđen za nasilje protiv albanskog stanovništva u maju 1999. godine. Slučaj se dogodio u naselju „Emšir“. Prisilili su žrtve da piju alkohol i pevaju srpske pesme. Usled nasilja koje su pretrpele, Osnovni sud je ocenio da žrtve J.Š (J.Sh.) i S.Š. (S.Sh) pate i danas.

U međuvremenu, u saopštenju za javnost u sredu, Vrhovni sud je saopštio da je odbacio kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti.

„Vrhovni sud primećuje da su sudovi nižih instanci, posebno prvostepeni, sveobuhvatno pružili dovoljno obrazloženja za sve izvedene dokaze, a takođe i u pogledu zaštite osuđenog. Stoga, kako je utvrdio prvostepeni sud u svojoj presudi i čiji je nalaz u potpunosti odobrio Vrhovni sud, „kostur optužnice se zasniva na iskazima oštećenih, odnosno svedoka S. i J.Š (Sh)., stoga s pravom, njihova svedočenja su bila odlučujući dokaz u ovom krivičnom predmetu“, navodi se u saopštenju.

„U presudi se dalje navodi da se iskazi svedoka ocenjuju u celosti kao verodostojni i dosledni dokazi, te da Vrhovni sud u potpunosti odobrava zaključke sudova nižih instanci“.

Podsetimo, Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice 24. decembra na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

U optužnici se navodi da je Arsić u svojstvu pripadnika policijskih snaga rezervne jedinice 21. maja 1999., u saizvršilaštvu sa drugim, još uvek nepoznatim licima, učestvovao u akciji usmerenoj protiv albanskog civilnog stanovništva.

Izvor: Kossev / Koha

Comments

Pročitaj još