Preminulo još 57 osoba, novih 7.664 slučajeva zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirusom u Srbiji su zaražene još 7.664 osobe od 25.339 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 57 osoba.

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je zabrinjavajuća. Broj novozaraženih je i dalje visok,a posebno brine broj preminulih. U prethodnih desetak dana nije zabeležen značajan pomak ni u procentu vakcinisanih građana prvom dozom vakcine.

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa zakazana je za sutra u 11 sati.

Struka i dalje očekuje pooštravanje mera, država veruje u odgovornost građana.

I dok neke zemlje već mesecima imaju kovid propusnice, kako bi epidemiju stavile pod kontrolu, u Srbiji se najavljuje njihovo skoro uvođenje i procenjuju efekti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović za RTS je objasnio u kom bi slučaju kovid propusnice bile protivzakonite i šta bi moglo da bude sporno.

“Molnupiravir” stručnjaci opisuju kao lek koji budi nadu i koji bi mogao da utiče na tok pandemije.

MSD je antivirusni lek, koji zaustavlja replikacuju virusa u organizmu. Zato je Vlada Srbije sa proizvođačem leka potpisla sporazum o njegovoj nabavci.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova rekao je za RTS da mora najpre da se ispoštuje procedura – neophodna je dozvola u zemlji proizvođača, u ovom slučaju iz SAD.

Pre decembra ne možemo da očekujemo stav Američke uprave za hranu i lekove, kaže za RTS magistar farmacije Pavle Zelić.

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da su kapaciteti te zdravstvene ustanove popunjeni su do maksimuma, dodajući da je trenutno hospitalizovano 800 pacijenata, od čega 700 u jedinicama poluintenzivne nege, a 100 u jedinicama intenzivne nege.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još