Vučić: Sramota za izgovorene laži o akciji Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć gostujući na TV Prva da sramota treba da bude države koje tvrde da je poslednja akcija naoružanih kosovskih snaga na severu bila legitimna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ako je to bila ta borba u kojoj su, primetio ironično, hapsili “fantu” i “koka-kolu”, zašto su onda, upitao je, ispalili stotinu metaka, bacali suzavac i šok bombe.

Vučić je rekao da sram treba da bude i hrvatske medije koji tvrde da, kako je rekao, meni to odgovara jer želim formiranje Zajednicu srpskih opština.

“Ja to hoću, to je deo međunarodno-pravnog ugovora, a vi kao članica EU pokazujete da ste protiv provođenja onog što je potpisano u Briselu i optužujete me da sam kriv jer samo želim sprovođenje sporazuma koji je potpisala i Evropska unija”, rekao je Vučić.

Ovde je reč oogoljenoj mržnji od Hrvatske, ali ćemo mi uprkos tome, kazao je predsednik, celom svetu pokazati da prištinske snae nemaju pravo da upadaju na sever Kosmeta.

Citirajući ustav tzv. Kosova, Vučić je rekao da oni nisu ispoštovali da akciju prijave komandantu regiona Sever, koji određuje način i upotrebu policijskih jedinica, a nisu obavestili ni gradonačelnike četiri srpske opštine.

Potvrdio je da prema obaveštajnim podacima kojima raspolaže prištinske snage će narednih dana, uskoro, da izvedu sličnu akciju, ali u opštini sa većinskim albanskim stanovništvom.

To će, kazao je, uraditi po nagovoru stranaca da bi kao rekli da je to borba protiv korupcije.

Podsećajući na slične akcije prištinskih snaga od 14. januara 2017., Vučić je rekao da je cilj ove poslednje bio provokacija i maltretiranje Srba.

Priština se pravda da u akciji na severu nije učestvovala vojska, a oni ni nemaju pravo da imaju vojsku, oni gaze Rezoluciju 1244, kaže Vučić.

“Oni me otvoreno lažu, lažu sve nas, misle da smo debili, i da mogu da nam prodaju tu priču o borbi protiv koroupcije i kriminala, jer Kosovo je meka i medina za narko-poslove za celu Evropu pa i svet”, rekao je Vučić.

Ističe da razume Srbe sa Kosova, ali misli da bi trebalo da, kako kaže, reagujemo mirnije.

Rekao je da Srbi odlučuju o tome da li će izaći na izbore u nedelju. Ja sam za to da izađu, a oni su protiv. Videćemo, kaže, šta će odlučiti.

“Šta god da odluče bićemo uz njih, podržaćemo ih”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom, ali je dodao da su njihovi agenti i danas obilazili područje Dudinog Krša, a i da su sami potvrdili da su Prištini dali podršku za ovu akciju.

Citirajući Gandija koji je govorio “da se male ptice kad oluja naiđe sakriju, a orlovi tada najviše lete”, Vučić je konstatovao da se upravo u teškim vremenima pokaže ko ima hrabrost i petlju.

Nikome, kazao je, nije zasmetalo to što je na goloruki narod ispaljeno 100 metaka.

Kao zanimljivo je napomenuo da su to meci NATO kalibra 5,56, kakvim je ubijen Oliver Ivanović, samo iz drugačije puške.

Istakao je da nije pretnja kada neko kaže da će štiti svoj narod, jer za Srbe na Kosovu koji tamo žive pretnja je ako vazduh udišu, a ne kažu da je vazduh nezavisnog Kosova.

Za njih je, dodao je, pretnja i ako vodu piju, a ne kažu da je sa nezavisnog Kosova, a to što oni ubijaju Srbe to, kazao je, nije pretnja.

“Ali je pretnja ako mi kažemo da ako NSTO sledeći put ne bude radio svoj posao, mi nemamo izbora da sačuvamo i zaštitimo svoj narod…”, rekao je predsednik i dodao da, ako je to greh, onda je on najgrešniji čovek.

Tvrdi da je po tom pitanju potpuno miran i da je uveren da se Priština neće usuditi to ponovo da radi i da ćemo, kako je rekao, uspeti da sačuvamo mir i stabilnost.

Nije, međutim, isključio da će nastaviti sa provokacijom Srba.

Istakao je da jedino što ne može da podnese je da lažnim pričama pokvarno, bezobrano i bezobizrino vređau inteligenciju deteta da je to bio obračun sa korupcijom i kriminalom.

Potvrdio je da mu je bilo teško da razgovara sa Srbima sa Kosova, jer, kaže, saoseća sa njima, te ponovio da , kako je rekao, “sve zajedno treba da bude sramota za izgovorene laži i one koji su tu akciju prištinskih snaga podržali”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još