• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 56 pacijenata, koronavirusom zaražena 6.051 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaražena još 6.051 osoba od 19.482 testirana uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 56 ljudi.

Na bolničkom lečenju nalazi se 6.641 pacijent od kojih je 278 na respiratorima.

Epidemijska situacija u Srbiji i dalje je ozbiljna, a lekari poručuju da se samo vakcinacijom može prekinuti lanac prenošenja zaraze.

Kapaciteti kovid bolnica su skoro popunjeni. Svaki krevet koji je ispražnjen u kovid bolnici u Batajnici se vrlo brzo popuni, rekla je za RTS zamenica direktora te bolnice dr Jelena Veličković.

Istakla je da je svaki talas epidemije doneo neko novo iznenađenje i da lekari još uvek puno uče o ovoj bolesti.

“Prošlogodišnji letnji talas nas je iznenadio zbog toga što je to respiratorna infekcija i nismo očekivali da neće imati neki sezonski karakter, pa smo naučili da na to ne treba da računamo. Zatim, nismo očekivali da će pogađati u tako teškoj formi mlađe osobe, a još manje da će pogađati i decu, što viđamo u poslednje vreme da se i to dešava”, navela je Veličkovićeva.

Srbija je obezbedila lek “sotrovimab” koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika, izjavila je direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

“Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost”, objasnila je Radojević Škodrićeva.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola odlučio je kako će se nastava održavati naredne nedelje.

Drugi model organizacije, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka će se primenjivati u srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje i Šapca. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još