• Početna>
  • Vesti>

Stano: Borelj pozvao Vučića i Kurtija na nastavak dijaloga

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je tokom posete SAD telefonom razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem i pozvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova i Metohije, izjavio je portparol EU Peter Stano na konferenciji za mediji u Briselu.

Peter Stano je naveo da su svi napori EU usmereni ka organizovanju novog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na nivou lidera.

Povodom razgovora Borelja i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borelj pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na KiM, a da su oba zvaničnika imala isti stav o napretku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

“Borelj i Blinken su podvukli značaj dijaloga Beograda i Prištine, koji obezbeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, kaže Stano.

Istakao je da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana gde imaju “iste ciljeve”, a da je ova poseta Borelja samo naglasila nameru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju.  

Izvor Tanjug

Foto Nova 1

Comments

Pročitaj još