• Početna>
  • Vesti>

Inicijativa OPEN poziva EU da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na KiM

U saopštenju grupe organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN koje je dostavljeno medijima, najoštrije se osuđuje upotreba prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga.

“Ovakvi postupci Vlade Kosova ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju. U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera. Takođe osuđujemo upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje jer se time dovodi do radikalizacije biračkog tela i narušavanja izbornog procesa”, stoji u saopštenju za javnost.

Inicijativa OPEN poziva Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu gde je jedino moguće naći rešenje za nagomilane probleme. Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi.

Inicijativa OPEN poziva Evropsku uniju da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Kosovu i stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana. Takođe, pozivamo KFOR da omogući mir i bezbednost na severu Kosova a zemlje Kvinte da hitno reaguju na najnovije incidente.

OPEN inicijativa okuplja, Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA, Centar za mir i toleranciju – CPT, Centar za socijalne inicijative – CSI, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica – CRMC, Crno beli svet – CBS, Forum za razvoj i međuetničku saradnju –FDMC, Gračanica Online,Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Komunikacija za razvoj društva – CSD,Nova Društvena inicijativa – NSI, Radio Goraždevac i RTV Kim.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: NVO Aktiv

Comments

Pročitaj još