• Početna>
  • Vesti>

Spahiu: Politička situacija nije sređena, zato nemili događaji

Sve se dešava zato što politički situacija nije sređena. Nemili događaji ukazuju na to da se dogovor Beograda i Prištine mora postići što je pre moguće”, smatra profesor Nedžmedin Spahiu.

Iako naglašava da “nije baš upućen” u ono što se zbilo, Spahiu je čuo da je trebalo uhapsiti neke ljude koji su se bavili krijumačarenjem.

“Nakon toga se desila ova gužva koja je uvek nemili događaj”, kazao je on.

“Na severu Kosova su se problemi nagomilavali godinama. Zbog političke situacije, krijumčarenja, i ostali problemi su više nagomilani. Zato postoji veća opasnost za policiju prilikom svakog sprovođenja operacija. Onda se to meša sa politikom i zbog toga nastaju ovakve stvari”, mišljenje je profesora Spahiua.

On je naveo da građani nikada sami ne mogu da se organizuju.

“Uvek mora da postoji neka struktura da ih organizuje. Ali, postoji neka sprega između politike i krijumčarenja koja omogućava da uvek tako nešto može da se organizuje”, tvrdi Spahiu i dodaje da mir na severu ne odgovara onima koji profitiraju od situacije koja je takva kakva jeste.

“Ko si ti akteri”, kaže, “to je drugo pitanje”.

Nedžemedin Spahiu smatra da bi policijska akcija trebalo da je redovna stvar i da nema veze sa predstojećim lokalnim izborima.

“Prethodno je bila jedna akcija na jugu Mitrovice zbog iste stvari. Kad se radi na jugu Mitrovice, onda je to narmalna policijska stvar. Kad se radi na severu, onda se to meša sa politikom. To je slučaj”, zaključio je on.

Podsetimo, Kosovska policija je saopštila da je danas širom Kosova sprovodila akcije suzbijanja šverca. Akcija je započela u ranim jutarnjim satima u više regiona na Kosovu: Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici.

U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu došloje do sukoba građana koji su negodovali sa specijalnim jedinicama policije, koje su pristigle kao pojačanje.

Izvor RTV Kim


Comments

Pročitaj još