Preko milion dinara za pomoć manastiru Gorioč

Humanitarna organizacija “Svi za Kosmet” uplatila je preko milion dinara humanitarne pomoći manastiru Gorioč. Novac je sakupljen na 100., jubilarnom turniru “Igraj za kosmet” u Beogradu.

Kosovsko-metohijskom manastiru uplaćeno je 1.120.000 dinara, a sestrinstvo manastira će novac iskoristiti za freskopisanje crkve, dodaju iz ove organizacije. 

Podsećaju da je turniru prisustvovala i srpska olimpijka Milica Mandić. 

“Želimo da istaknemo činjenicu da veliki broj gostiju nije žalio vreme i novac i da su doputovali i iz poprilično udaljenih gradova, kako bi prisustvovali našem slavljeničkom događaju. Zahvaljujemo se svima koji su bili deo ove naše velike proslave, deo ovog velikog jubileja i akcije podrške manastiru Gorioč. Hvala i svakome ko je bio sprečen da prisustvuje, a bio je sa nama dušom i mislima. Hvala i svakom dobrotvoru koji se odazvao našem apelu pre turnira i ukazao nam poverenje slanjem svojih novčanih sredstava!” – navode. 

Istovremeno su obavestili javnost da, svi oni koji žele da pomognu freskopisanje, odnosno građanima na KiM, svoju donaciju mogu uplatiti na manastirski račun Gorioča, odnosno na račun organizacije.

Manastir Gorioč je izolovani ženski manastir iz 14. veka i metoh je manastira Visoki Dečani. Nalazi se na uzvišenju Bela Stena, severozapadno od Istoka, na Kosovu i Metohiji. Manastir u okviru svog kompleksa ima crkvu Svetog Nikole, manastirski konak i zvonik.

Po narodnom predanju, sagradio ga je Sveti Kralj Stefan Dečanski i posvetio Svetom Nikoli u znak zahvalnosti za isceljenje svojih „ogorjelih“ očiju, po čemu je manastir i dobio ime (gore oči – Gorioč). 

Manastir pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja Republike Srbije. 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još