• Početna>
  • Vesti>

Selaković i Jenča o situaciji na KiM – Srbija očekuje reakciju UN na poteze Prištine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je u razgovoru sa predstavnikom Ujedinjenih nacija Miroslavom Jenčom da se od UN očekuje blagovremena i vidljiva reakcija na nastojanja Prištine da destabilizuje region.

Nikola Selaković je sa Miroslavom Jenčom razgovarao na marginama jubileja Pokreta nesvrstanih o nedavnim incidentima na administrativnim prelazima sa Kosovom i Metohijom, saopštilo je resorno Ministarstvo.

“Ponašanje Prištine smatramo neprihvatljivim i opasnim po stabilnost regiona”, istakao je šef diplomatije.

Naglasio je da je za Srbiju kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja, kako bi međunarodna zajednica bila redovno i transparentno informisana o događajima na terenu, posebno ako se u obzir uzmu stalna nastojanja Prištine da destabilizuje situaciju. 

Od UN, kako je rekao, “očekujemo blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SBUN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a od Kfora da ostane statusno neutralan i da proaktivno deluje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu”.

Selaković je dodao da Priština sada novim antidamping merama na uvoz srpskih proizvoda nastavlja da opstruira proces normalizacije odnosa.

Istakao je da Beograd nastavlja da konstruktivno doprinosi dijalogu sa Prištinom i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja, ali da je neophodno da odgovoran pristup sprovođenju preuzetih obaveza konačno vidimo i sa prištinske strane, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor RTS

Foto MSP

Comments

Pročitaj još