• Početna>
  • Vesti>

Evropska federacija novinara usvojila rezoluciju o formiranju komisije za istragu ubistava novinara na KiM


Na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS), na skupštini Evropske federacije novinara usvojena je rezolucija o formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine

U rezoluciji se ističe da više od dve decenije niko nije odgovarao za 19 od ukupno 20 ubistava i kidnapovanja srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika (jedno ubistvo je rešeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju), saopštio je UNS.

UNS traži da se rasvetle okolnosti, pokrenu istrage i pred lice pravde izvedu ubice – novinara Afrima Malićija (ubijen 2. decembra 1998. u Prištini), novinara i šefa Kosovskog informativnog centra Envera Maljokua (ubijen 11. januara 1999. u Prištini), novinara Medija ekšn internešenala Aleksandra Simovića Sime (ubijen 1. avgusta 1999. u Prištini), urednika u RTV Priština Krista Gegaja (likvidiran 12. septembra 1999. u Istoku), fotoreportera Momira Stokuće (ubijen u svojoj kući 21. septembra 1999. u Prištini).

U saopštenju se navodi da još uvek nisu pronađene ubice Šefkija Popove smrtno stradalog 10. septembra 2000. u Vučitrnu, novinara Rilinđe Džemailja Mustafe, ubijenog 23. novembra 2000. u Prištini, novinara lista Bota sot Bekima Kastratija koji je ubijen 19. oktobra 2001. kod Prištine, Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste lista Bota sot, na koga je izvršen atentat 3. juna 2005. kod Gnjilana, a koji je preminuo 25. juna 2005. godine.

UNS podseća da su među 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na KiM i dva novinara Šterna – Gabrijel Griner i Folker Kremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

“Među novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula 1998. godine kada je otišao na novinarski zadatak, kao i Đuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče”, navodi UNS.

Nestali su i Ljubomir Knežević, dopisnik Politike i novinar Jedinstva iz Prištine, koji je poslednji put viđen 6. maja 1999. u Vučitrnu i Marjan Melonaši, novinara srpske redakcije Radio Kosova kome se gubi svaki trag 9. septembra 2000. u Prištini.

UNS je zatražio od Evropske federacije novinara da donošenjem rezolucije podrži i istragu otmice novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, a zahvaljujući protestima kolega i javnosti, kasnije su pušteni.

Uz UNS, predlagač rezolicije bio je i Sindikat novinara Srbije (SINOS). Rezolucija je usvojena uz jedan uzdržan glas, predstavnika Asocijacije novinara Kosova.

Ovogodišnja skupština Evropske federacije novinara posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj su, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, održana i dva okrugla stola.

Izvor RTS

Foto RTV Kim

Comments

Pročitaj još