Preminulo 50 osoba, zaraženo još 7.150 ljudi

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 50 ljudi, registrovano je 7.150 novih slučajeva, a testirano 23.937 uzoraka.

Na bolničkom lečenju je 6.530 ljudi, a na respiratorima 278.

Prema podacima sa sajta covid19.rs, ukupan broj preminulih je 8.531, a procenat smrtnosti 0,87.

Od početka epidemije registrovano je 981.329 slučajeva, a testirano 5.775.117 uzoraka.

Epidemijska situacija veoma je ozbiljna. Krizni štab na jučerašnjoj sednici nije doneo nove mere, a istaknuto je da je vakcinacija jedini održivi odgovor na ovu pandemiju.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lonačar zamolio je građane Srbije da odluče da li veruju lekarima ili ne.

“Mislim da je to osnovno pitanje. Ako veruju, struka kaže – ako hoćemo da izađemo iz ovog problema, moramo da se vakcinišemo. Ja stvarno neću ulaziti u druge priče”, precizirao je Lončar.

Ukazao je da smo došli do momenta kada mora da se donese odluka da li se veruje struci ili ljudima “koji nisu ni prošli pored fakulteta i koji apsolutno ništa ne znaju ni o vakcinama, ni o virusu ni o bilo čemu”.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da unutar Kriznog štaba ne postoje sukobi i da su svi jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu, te napomenula da je više od 90 odsto osoba koje se nalaze u bolnicama i jedinicama intenzivne nege nevakcinisano.

“To su ljudi koji su iz nekog razloga, bez obzira što je država obezbedila vakcine, odlučili da se ne vakcinišu i među njima nažalost mnogi u ovom momentu se bore za život”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Direktor Doma zdravlja “Savski venac” Zoran Bekić rekao je za RTS da je najviše novozaraženih koronavirusom u onim starosnim grupama koje nisu vakcinisane – mladi između 18 i 30 godina, kao i deca.

“To su najviše mlade osobe od 18 do 30 godina, one su vakcinisane tek nešto više od 21 odsto. Onda su to deca – ako poredimo u Domu zdravlja ‘Savski venac’ u sredini avgusta imali smo četvoro do petoro dece u periodu od sedam dana, sada imamo od 12 do 15 dece dnevno, to je uvećanje od 20 puta”, poručio je Bekić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još