Vučić: Nemam iluzija o brzom ulasku u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema prevelika očekivanje od sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan u Sloveniji, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka Evropske narodne partije u Ljubljani da je slovenački predlog da do 2030. godine sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Evropske unije.

Kako je rekao, tu inicijativu slovenačke delegacije podržao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc i predlog je da to bude deo zvaničnog saopštenja, ali se tome otvoreno protive tri zemlje.

“Mislim da to evropski lideri neće biti spremni da prihvate”, rekao je Vučić i dodao da je njih iznenadilo što to kod ljudi sa Balkana ne izaziva veliko iznenađenje.

“Nemam prevelika očekivanja, očekujem pozitivnu poruku EU”

Kako je rekao, on nema nikakvih iluzija o brzom ulasku u EU, ali je važno da Srbija bude na evropskom putu i da ima blisku saradnju sa EU, jer više od 60 odsto izvoza ide u EU, a i Srbija pripada Evropi.

Istakao je da je to politička odluka, i da misli da Srbija prednjači u integracijama.

Vučić je ocenio da su građani Srbije bili u pravu što žele da održavaju veze i sa zemljama van EU.

“Videćemo šta će da odluče Evropljani, siguran sam da ćemo im poslati sutra pozitivnu poruku, da će se naslušati naših svađa i da će svima njima biti svih nas preko glave zbog svih naših svađa”, rekao je Vučić.

Istakao je da je za njega velika stvar što će sutra pred svim evropskim liderima pokrenuti pitanje podrške u sferi energetike.

“Neke zemlje su već donele veliku podršku, i sada će naravno i naši neuspešniji privrednici tražiti i veću podršku države da bi pokrivali neke svoje druge gubitke, ali da postoji objektivno problem – postoji. Italija je već izdvojila milijardu evra, što je ogroman novac. To će biti sutra jedan od mojih zahteva i molba i za Merkel i Makrona da saslušaju i da probaju i nama da pomognu kao što će pomagati zemljama EU”, naveo je Vučić.

“Verujem da će Makron i Merkelova i meni i Kurtiju nešto da poruče”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra, na marginama Samita Evropska unija – Zapadni Balkan, imati niz značajnih bilateralnih susreta, dodajući da očekuje i razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

“Verujem da će i Makron i Merkel, i meni i Aljbinu Kurtiju nešto da poruče”, rekao je Vučić.

Rekao da nije postigao saglasnost sa predstavnicima albanskih partija iz Albanije i sa Kosova i da nije bio srećan zbog onog što je čuo od predstavnika Bosne i Hercegovine.

“Po pitanju BiH, svim onim što sam mogao da čujem i vidim nisam bio naročito srećan i nije mi ulilo nadu da ćemo moći da računamo na apsolutno sigurno okruženje”, poručio je Vučić iz Ljubljane.

On je rekao da razlike tri naroda u BiH nikada nisu bile toliko velike i do sada nisu bile izraženije.

Očekujem da Grčka potvrdi stav o nepriznanju Kosova

Vučić kaže da će tokom sutrašnjeg dana sa učesnicima samita EU – Zapadni Balkan biti prilike da se razgovara o brojnim pitanjima, među kojima i o kosovskom, i dodao da će sa svima razgovarati, a da očekuje da će grčki premijer Kirijakos Micotakis sa kojim se sastaje sutra potvrditi stav Grčke o nepriznavanju Kosova.

Najveći pritisak biće na zemlje članice EU koje nisu priznale KiM, smatra Vučić, i ističe da pojedini evropski zvaničnici idu u Vašington i traže da SAD izvrši pritisak na te zemlje.

Kako je dodao, pozicija Srbije nije laka.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još