Preminulo 50 pacijenata, zaražene još 5.983 osobe

U Srbiji su u poslednja 24 sata testirana 19.452 uzorka od kojih je kod 5.983 potvrđen koronavirus.

Borbu sa kovidom izgubilo je još 50 ljudi. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze preminulo 8.430 osoba.

Na bolničkom lečenju je 6.511 ljudi, a na respiratorima je 256 pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji je sve teža, epidemiolizi upozoravaju da se nalazimo pod najjačim udarom koronavirusa od početka epidemije. Crvene zone se ubrzano pune. Zdravstveni sistem sve je opterećeniji.

Sednica Kriznog štaba biće održana najverovatnije u utorak, najavila je premijerka Ana Brnabić. 

Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS prof. dr Nebojša Lađević rekao je za RTS da su Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

Naveo da se pokazalo da nema pravila i da svi mogu da obole, ali da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku nevakcinisani. 

“Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom”, poručio je Lađević. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut” samo u prvoj nedelji septembra kovidom je zaraženo 2.437 dece. 

Ana Milinković, načelnica Pedijatrijske službe u domu zdravlja “Savski venac”, navodi za RTS da je stav da decu sa komorbiditetima, hroničnim bolestima treba vakcinisati kako bi se sprečio razvoj nekih težih kliničkih slika koje su kod njih moguće.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još