• Početna>
  • Vesti>

Počela nastava u školama, brucošima na PU uručeni indeksi

Foto: Radio Mitrovica sever

Nastava u školskoj 2021/2022. godini, na severu Kosova i Metohije, danas je po prvi put održana u učionicama, uz prisustvo svih đaka ali uz strogo poštovanje epidemijskih mera, u prvom redu nošenja zaštitnih maski.

Đaci su kažu zadovoljni što su ponovo sa drugarima, a nastavnici su odahnuli, jer kako kažu u razgovoru sa roditeljima, teško je preneti znanje bez neposrednog kontakta.

Podsetimo, redovna nastava u školama na području centralne Srbije počela je 1. septembra. Samo su đaci na Kosovu i Metohiji nastavu pratili onlajn putem jer je za škole na području Kosova i Metohije, prema odluci resornog ministarstva, bio određen tzv. treći model nastave, predviđen za škole u sredinama sa lošom epidemijskom situacijom.

Škole koje na Kosovu i Metohiji koje funkcionišu po planu i programu kosovskog ministarstva prosvete, školsku godinu su započele 27. septembra, a nastava se odvija u učionicama.

Na fakultetima PU počela predavanja po kombinovanom metodu, brucoši dobili indekse

Na Prištinskom univerzitetu nastava  će se tokom ove akademske godine odvijati kombinovano, a za brucoše će se nastava odvijati uživo u učionicama kako bi se upoznali sa nastavnim planom i programom. Ova generacija brucoša, njih 1130,  danas su dobili indekse i započeli jedno novo razdoblje u svom životu.

Brucoši Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, mladi ljudi koji su željni da stiču nova znanja, dobili su indekse i tako postal akademski građani.

“Zadovoljstvo mi je pre svega što sam upisao to što sam želeo – Filozofski fakultet, smer sociologija. Jedva čekam da krenu predavanja”, rekaoje Jovan Zanfirović.

Uručivanje indeksa brucošima, foto: Tv Most

 Nikolina Grabovac jedva čeka početak predavanja na odseku za ruski jezik.

Šezdeset prvoj generaciji brucoša Filozofskog fakulteta dobrodošlicu i puno uspeha požele o je prof. dr Zvezdan Arsić, dekan ovog Fakulteta.

“Želim vam srećan ulazak u akademsku zajednicu i očekujem da vašim obavezama pristupite svesno i odgovorno kako bi rezultati bili adekvatni vašim i našim željama i očekivanjima”, poručio je Arsić i dodao da će se kolektiv Fakulteta potruditi da studentima omogući što bolju realizaciju nastavnih aktivnosti i obaveza.

Ove godine nastava na fakultetima Prištinskog univerziteta, u zavisnosti od epidemiološke situacije, odvijaće se kombinovano.

“Kada se proceni da je bezbednost naših studenata i naših nastavnika i zaposlenih na Univerzitetu ugrožena onda ćemo imati predavanja onlajn. Kada vidimo da je moguće izvesti predavanja ići ćemo uživo”, rekao je prof.dr  Zdravko Vitošević, rektor prištinskog univerziteta.

Vitošević je naglasio da je pristalica predavanja uživo jer, prema njegovim rečima, najbolja varijanta učenja jeste direktni kontakt sa nastavnicima i saradnicima.

Na deset fakulteta Prištinskog univerziteta osnovne akademske studije upisalo je 1130 studenata. Za njih, kao i za ostale studente, danas je počela nastava.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, TV Most

Foto: Naslovna – Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još