• Početna>
  • Vesti>

Analitičari Petronić i Spahiu: Sporazum važan u bezbednosnom smislu

Dan uoči primene Sporazuma o registraskim tablicama koji je dogovoroen u Briselu između pregovarača Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije, odnosno specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, analitičari iz Severne i Južne Mitrovice Veroljub Petronić i Nedžmedin Spahiu pozitivno ocenjuju rešenje do kog se došlo, a koje će omogućiti slobodu kretanja.

-Sada kada je je otklonjena mogućnost da sukob eskalira, jer je postignut ‚‚neki” dogovor, potrebno je građanima da se ponovo uspostavi, pored slobode kretanja, poverenje u KFOR, smatra Petronić, koji je analitičar bezbednosti i izražava bojazan da u periodu od narednih šest meseci, u kome radna grupa treba da iznađe krajnje rešenje,  može doći do nove krize zbog neispunjenja obaveza koje su postavljene Briselskim sporazumom.

S druge strane, Nedžmedin Spahiu navodi da je poslednji sporazum iz Brisela korak napred.

“Nije onaj korak koji  bi trebalo da bude, a to je da se slobodno kreću vozila bez obzira gde su registrovana, ali je ipak napredak jer građani neće trošiti po pet evra besmisleno. Takođe, napredak je za obe strane jer vodi ka miru i sporazumu, a ne daljoj konfrontaciji” .

Petronić: Od Vučića i Kurtija zavisi bezbednost građana i stabilnost u regionu

“Dok su svako za sebe i predsednik Vučić i premijer Kurti pokušali da dokažu svako svom narodu da oni nisu krivi za krizu, jer je tako bilo ‚‚dogovoreno‚‚ tj. ‚‚prekšeno je šta je dogovoreno i potpisano, i jedan i drugi su pokazali da baš od njih zavisi bezbednost građana kao i  stabilnost i mir u regionu” istakao je Petronić.

Spahiu navodi da su ovim sporazumom pobedile obe strane.

“Svaki sporazum je obostrana pobeda. Obostrani gubitak bila bi konfrontacija i incidenti, koji su se izbegli sporazumom” smatra Spahiu.

Nakon 13 dana krize na severu Kosova, protesta Srba podizanjem barikada zbog uvođenja novih mera Prištine vezano za saobraćanje vozila sa KM , PR, GL itd i tablica sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji, te slanja specijalne jedinice policije na prelaze Brnjak i Jarinje, koji bi sprovodili nove odluke, od sutra se uspostavlja ponovo sloboda kretanja, uz poštovanje primene dogovorenog u Briselu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTV KiM

Comments

Pročitaj još