Šta se gradi u Lapljem Selu?

U centru Lapljeg Sela, preko puta dečjeg obdaništa “Đurđevak”, gotovo preko noći je “niklo” neobeleženo gradilište. Meštani, ali ni predstavnik sela Slaviša Todić, nisu upućeni u detalje projekta.

Ekipa RTV Kim juče je zatekla radnike na gradilištu koje nije označeno imenom investitora niti izvođača radova.

Meštani sa kojima su razgovarali nisu znali šta se tačno dešava, ko gradi i šta gradi.

“Ne znam šta se gradi. Počeli su sa radovima pre par dana, juče su počeli da grade temelj, ali ne znam šta će biti”, kazala je Jasmina.

“Ne znam, nemam pojma šta se gradi. Krenuo sam da platim račune i sada sam video ovo gradilište”, rekao je Svetozar Karadžić.

“Živim malo dalje od gradilišta, ne znam šta se pravi i zida”, naveo je Branislav. Kao i Jasmina i Svetozar, i on je iz Lapljeg Sela.

Poput slučajnih prolaznika koje je ekipa RTV Kim zaustavila, ni predstavnik sela Slaviša Todić nije imao tačna saznanja o čemu se radi. Kako sam kaže, ne zna detalje, za koga se gradi, šta se tačno gradi, kao ni kolika je vrednost radova.

“Po nekim informacijama koje sam mogao usput da prikupim, gradi se stambena zgrada sa lokalima. Tačne podatke nemamo. Ovo nije naša, već inicijativa Opštine Gračanica. Retke sastanke imamo sa predstavnicama Opštine, a i na sastancima koje smo imali – nije bilo reči da će se išta graditi u Lapljem Selu”, kazao je Todić.

On je dodao da meštani i dalje muku muče sa nesnosnim smradom koji dopire iz obližnje reke Gračanke.

I dok na jednoj strani sela niču nove zgrade, na drugoj je potpuno zapušteno dvorište renoviranog Doma kulture u Lapljem Selu.

Zelene površine se povremeno održavaju, kazao je Todić.

“Zbog zabrane okupljanja i trenutne epidemiološke situacije sa koronavirusom, nismo u mogućnosti da organizujemo kulturne događaje. Inače, Dom kulture je u funkciji, uporedo funkcionišu Biblioteka, Pošta, Dečje lutkarsko pozorište… u njemu održavamo sastanke sa meštanima. Što se tiče zelene površine koja je trenutno zapuštena, to je trenutno tako. One se svakako održavaju, ali nije u prioritetu Opštine da se bavi samo tim Domom kulture, ipak smatra da i ljudi koji u njemu rade treba da ga održavaju. Krivicu ne možemo da tražimo samo u drugima”, rekao je on.

Redakcija RTV Kim je pokušala da sazna više o gradilištu u Lapljem Selu i objektu koji se gradi na mestu nekadašnjeg igrališta za decu od nadležnih iz Opštine Gračanica. Nakon više imejlova i poziva upućenih direktorki Odeljenja za planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine u ovoj lokalnoj samoupravi Mirjani Stanojević, do objavljivanja ove vesti nisu dobili odgovor na postavljena pitanja.

Podsetimo, Odeljenje za urbanizam Opštine Gračanica je juče raspisalo javni poziv za socijalnu kartu stanovanja, odnosno za prikupljanje zahteva za stambeno zbrinjavanje i izgradnju novih stambenih objekata.

Izvor i foto: RTV Kim


Comments

Pročitaj još