• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Prelazi Jarinje i Brnjak od ponedeljka nastavljaju sa radom

Nakon povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije i raspoređivanja pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanja fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, čime je završena prva faza sprovođenja sporazuma o deeskalaciji, počinje druga faza koja podrazumeva obuku službenika MUP-a Srbije koji će raditi na izdavanju stikera. Zbog toga će prelazi Jarinje i Brnjak, iz pravca centralne Srbije, do ponedeljka biti zatvoreni za saobraćaj, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Nakon okončanja prve faze sprovođenja sporazuma, od danas popodne sledi priprema za sprovođenje druge faze sporazuma, koja podrazumeva izdavanje nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju Privremene institucije samouorave u Prištini, sa čim će se, u skladu sa sporazumom, početi u ponedeljak 4. oktobra u 8:00 časova ujutru” saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dalje precizira da če s tim u vezi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije zaduženi za raspodelu nalepnica građanima, u periodu od 2. do 4. oktobra, proći posebnu obuku za izvršenje poslova vezanih za primenu režima nalepnica za vozila sa registarskim tablicama koje izdaju PIS u Prištini.

Iz Kancelarije napominju da će Jarinje i Brnjak do ponedeljka, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji, biti zatvoreno za saobraćaj.

“U cilju što adekvatnije pripreme za sprovođenje druge faze sporazuma, rad na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca dela centralne Srbije biće privremeno obustavljen za saobraćaj od subote popodne do ponedeljka 4. oktobra u 8:00 časova ujutru, kako bi se izvršila neophodna priprema sistema za primenu režima nalepnica, o čemu je glavni srpski pregovarač obavestio i Specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka”.

“Dakle, nastavak rada prelaza Jarinje i Brnjak biće u ponedeljak 4. oktobra u 08.00 časova, kako je i predviđeno sporazumom od 30. septembra 2021. Period do početka primene druge faze sporazuma u ponedeljak 4. oktobra u 08.00 časova, biće iskorišćen za punu operativnu i logističku pripremu službenika Beograda za navedenu primenu režima nalepnica na pomenutim prelazima” objašnjava se u saopštenju.

Iz Kancelarije napominju da će građanima u ponedeljak 4. oktobra, na svim administrativnim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, a o istom će građani biti obavešteni i kroz medije i odgovarajuću informativnu kampanju, kao i kroz asistenciju policijskih službenika na samim prelazima.

“Ističemo da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma” dodaje se u saopštenju.

Izvor i foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još