• Početna>
  • Vesti>

CIK: Od birača se neće tražiti potvrda o vakcinaciji na dan izbora, ali od biračkog osoblja – da

Biračko osoblje koje će biti angažovano tokom izbornog procesa 17. oktobra, kao i posmatrači političkih subjekata biće u obavezi da dostave dokaze da su vakcinisani jednom od doza vakcine ili da su negativni na Covid-19, izjavio je portparol kosovske Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi. Ipak, od birača se to neće tražiti te će oni na glasačkim mestima biti u obavezi samo da imaju masku i da drže distancu, dodaje portparol.

Eljezi je u intervjuu za Ekonomiu online ukaza na sve mere koje će važiti tokom izbornog dana.

“Centralna izborna komisija neće zahtevati od birača da dokažu da su vakcinisani ili da su negativni na Covid-19. CIK od birača traži sprovođenje mera koje su već poznate. Ove mere, koje su preporuke i saveti zdravstvenih ustanova, odobrio je CIK u uputstvu o merama koje će glasači i izborno osoblje sprovesti na dan izbora,” kazao je i dodao:

“Prema uputstvima CIK-a, birači moraju da održavaju fizičku udaljenost od dva metara, dok stoje na ulazu u birački centar ili biračko mesto. Birači takođe moraju nositi zaštitnu masku u svakom trenutku, osim kada ih identifikuje član biračkog odbora” kaže Eljezi.

Takođe, na svakom biračkom mestu biračima će na raspolaganju biti dezinfekciona sredstva.

IAko se od birača neće očekivati nikakav dokaz o vakcinaciji ili potvrda o tome da su negativni na koronavirus, za biračko osoblje to neće važiti, pa će oni biti u obavezi da ovakvu vrstu dokumentacije dostave nadležnima.

“Centralna izborna komisija uputila je posebno pismo političkim subjektima koji su dobili potvrdu za učešće na lokalnim izborima 2021. U ovom pismu smo zatražili od političkih subjekata da ohrabre sve svoje kandidate, bilo kao izborno osoblje ili kao posmatrače, da poštuju ove mere. Od članova biračkih odbora i posmatrača tražiće se dokaz da su primili barem jednu dozu vakcine ili da imaju sa sobom bilo koji od testova na Covid-19”, rekao je Eljezi.

Članovi biračkih odbora i posmatrači moraće da imaju najmanje jedan od sledećih dokumenata: potvrdu o vakcinaciji ili da su primilu jednu dozu vakcine protiv Covid-19; negativan PCR test za Covid-19 ne stariji od 72 sata; dokaz da je osoba prebolela Covid-19, pozitivan PCR test, star najmanje 21 dan i ne više od 180 dana, ili pozitivan rezultat testa na antitela IgG, izdat ne pre više od 30 dana; ili brzi negativni test na antigen ne stariji od 48 sati.

Podsećamo, lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar. Prema podacima CIK-a pravo glasa imaće 1.885.448 birača, ili 90.586 birača više u odnosu na prevremene izbore za kosovsku skupštinu koji su održani 14. februara. Tog dana, biće otvorena 883 biračka centra sa ukupno 2.477 biračkih mesta. Pravo glasa van Kosova ima 15.532 birača. Završeno je i štampanje glasačkih listića, a period glasanja putem pošte je od 15. septembra do 15. oktobra.

Izvor: Ekonomia Online, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: kosova.info

Comments

Pročitaj još