• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg sa Lajčakom: NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastali su se u Briselu povodom sporazuma do koga su Beograd i Priština došli juče, a koji podrazumeva prihvatanje tzv. “stiker” modela kao privremenog rešenja za problem registarskih oznaka.

“NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu” objavio je Stoltenberg na svom Tviter nalogu, nakon susreta sa Lajčakom.

„Misija Kfora, pod vođstvom NATO, nastaviće da osigurava bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja. NATO i EU imaju zajednički interes za trajno političko rešenje u regionu“, napisao je Stoltenberg.

Neposredno nakon postizanja sporazuma u Briselu, iz NATO-a je saopšteno da će misija Kfor igrati glavnu ulogu u obezbeđivanju njegove efikasne primene.

Beograd i Priština postigli su juče, 30. septembra sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova i Metohije, kojim se Priština obavezuje da 2. oktobra, povuče specijalne jedinice kosovske policije sa prelaza Jarinje i Brnjak, a sa druge strane, bićeuklonjene barikade koje su postavili građani severnog dela KiM.

KFOR će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, a od 4. oktobra, kao privremena mera, primenjivaće se režim nalepnica na tablicama , dok se ne nađe trajno rešenje.

Prema sporazumu. biće formirana Radna grupa sa predstavnicima Evropske unije, Beograda i Prištine, koja će u narednim mesecima raditi na pronalaženju trajnog rešenja problema registarskih tablica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Tweeter/ Jens Stoltenberg

Comments

Pročitaj još