• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Nacrt dogovora Srbije i Kosova čeka pristanak Beograda

Finalizovan je draft između Kosova i Srbije o rešenju pitanja registarskih tablica. Saglasnost je postignuta uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka, a do zajedničkog susreta delegacija Kosova i Srbije u Briselu nije došlo ni u jednom trenutku.

Prema nacrtu, obe strane će od ponedeljka koristiti takozvane etikete na tablicama, potvrdio je šef pregovaračke ekipe Kosova Besnik Bisljimi na kraju sastanaka u Briselu.

Ovaj dogovor će se primenjivati od ponedeljka ali je naglasio da srpska strana tek treba da da konačnu saglasnost.

Dogovoreno je takođe formiranje radne grupe koja će raditi na konačnom dogovoru o registarskim tablicama. Bisljimi je rekao da ove grupe imaju šest meseci na raspolaganju da postignu dogovor. Prvi sastanak će biti održan već u oktobru.

Takođe prema Bisljimiju, postignut je dogovor o deeskalaciji stanja na severu. Pema njemu u subotu će se na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje rasporediti KFOR trupe a pripadnici specijalnih snaga Kosova će početi sa povlačenjem čim se uklone barikade.

Eskobar: Glavni prioritet snižavanje tenzija

U Briselu se ranije u sredu 29. septembra izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sreo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom i imao odvojene razgovore sa šefovima pregovaračkih ekipa Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bislimijem.

Kako je rekao nakon susreta, glavni prioritet je snižavanje tenzija na severu Kosova. “Tenzije su u ovom trenutku jako visoke”, izjavio je.

On je naglasio da se mora pronaći rešenje za registarske tablice te da je važno da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja. Takođe je istakao da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova borave u Briselu kako bi razgovarali o narednim koracima u smirivanju napetosti na severu Kosova, koje su nastale nakon odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije.

Sa Lajčakom je najpre razgovarao glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi a nakon njega, pregovarač Srbije Petar Petković.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još