• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine, dižemo prijateljske odnose na viši nivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa Predsedniom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu da je razgovor trajao dva sata, da je razgovarano o mnogim temama i da turski predsednik podržava dijalog Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Vučić je rekao i da je sa Erdoganom ragovarao u četiri oka i o odnosima u regionu, gradnji puteva i svim drugim oblicima saradnje. Dodao je da do kraja godine očekuje posetu predsednika Turske Srbiji.

“Do kraja godine uslediće zvanična poseta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Turska je velika regionalna sila. Dižemo naše prijateljske odnose na viši nivo”, naglasio je Vučić.

Vučić je ukazao da sleduje sednica Državnog saveta, što je viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju koju imamo sa drugim zemljama.

Vučić je izrazio zadovoljstvo razgovorom sa predsednikom turske i dodao da je urađeno mnogo toga što nije bilo u protokolu sastanka. On je istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

Vučić je, nakon razgovora sa Erdoganom, rekao da je to bio veoma dobar sastanak, koji je trajao gotovo dva sata.

“Razgovarali smo o svim važnim temama, pre svega ekonomskim, o turskim investicijama, kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji, ali i svim regionalnim pitanjima i odnosima Srbije i Turske. Od bilateralnih do ukupnih odnosa i o saradnji u svim drugim oblastima”, preneo je Vučić.

Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protokoa roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, da uz namjanje mogućih dokumenata prelazimo granice, čime prijateljstvo dižemo na još viši nivo.

Naveo je da trgovinska razmena neprestano raste, da je prošle godine bila na 1,30 milijardi evra, i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijardi evra.

Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o odnosu Beograda i Prištine, Vučić je novinarima rekao da su govorili i o tome, kao i o celom regionu.

“Važno je da predsednik Turske podržava dijalog i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić,

Upitan na kojim su se temama najduže zadržali, Vučić je rekao da ima mnogo zajedničkih ekonomskih tema, ali da su govorili o politiciji i situaciji u regionu.

“Kada s nekim razgovarate više od dva sata, jasno je da ste sve teme pokrili. Ja sam zadovoljan, svaki razgovor sa Erdoganom je uvek koristan. Turska je velika zemlja, 10 puta veća od nas”, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa turskim predsednikom razgovarao i o nekim stvarima koje ne može da podeli sa javnosti, ali koje su, kaže, važne za našu zemlju.

“Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom nam garantauje sigurnost, pošto je Turska velesila regiona i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu, i sa Bošnjacima i svima ostalima u našem regionu, delimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim”, naglasio je Vučić.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još