Festival ’’Šild’’: Istorijska čitanka uživo

U srednjovekovnom parku „Red zmaja“ u Gračanici otvoren je peti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. Zbog situacije sa koronom, ove godine njegov program nije dostupan posetiocima.

Sva dešavanja ovogodišnjeg trodnevnog festivala su posvećena obeležavanju sedam vekova postojanja Manastira Gračanice i Svetom kralju Milutinu.

Tokom prvog dana festivala, organizovane su kovačka, streličarska, kao i radionica za izradu mozaika od kamena. Upriličeni su još i bacanje sekire i viteške borbe.

Cilj festivala je očuvanje srednjovekovnih veština i zanata, rekao je predsednik Udruženja „Red zmaja“ Boban Petrović za RTV Kim.

„Ima puno zanata koji su zaboravljeni, pa želimo da oni ožive kroz naše radionice. Takođe, pokušavamo da oživimo viteški način života i da se sve ono što se nekada dešavalo prezentuje ljudima“, dodao je on.

Peti „Šild“ je okupio učesnike iz Srbije i Mađarske. Bojan Tasić iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ je zadovoljan što se „Šild“ ipak održava za vreme pandemije koronavirsa.

Međutim, kako je rekao, žao mu je što nema posetilaca kojima bi preneo svoje znanje o kovanju oružja.

„Naše udruženje, od samog početka `Šild` festivala, voli sebe da smatra redovnim gostima. Čast nam je kada gledamo da ovaj festival, iz godine u godinu raste i da se održava, pa makar i u ovim uslovima kovida. Ovo što je Boban uspeo da stvori u parku je ostvarenje snova svih nas koji se bavimo istorijskim rekonstrukcijama. Srpska istorija nas uči odakle dolazimo, a samo narod koji zna odakle je došao, zna i kuda će se uputiti“, kazao je Tasić.

„Ovde smo da pripomognemo `Redu zmaja` iz Gračanice. Pravim mozaik koji se takođe radio pre dosta godina, a zna se da se radio u Mesopotamiji još pre, otprilike, 4.000 godina. Koristim potpuno prirodan kamen. Pravim grb Novog Sada, a biće gotov za dve do tri nedelje“, kazao je još jedan član „Belih orlova“, Marko.

Dugogodišnji pripadnik „Reda zmaja“ Nemanja Mihajlović posvetio se gađanju strelom.

„Streličarstvo je moja prva ljubav, zbog toga sam se pridružio `Redu zmaja`, kako bih ostvario svoje dečačke snove. Skoro sam u tome i uspeo, učestvovao sam na najvećem viteškom festivalu na Balkanu `Just out`, gde sam dva puta osvojio prvo mesto u streličarstvu“, pohvalio se on.

Članica Udruženja „Red zmaja“ Teodora Đokić je ispred Turističke organizacije Gračanice rekla da je važno da se kroz festival prikaže nekadašnji život ljudi.

„Važno je da postoje ovakvi festivali koji će da očuvaju našu bogatu kulturu i tradiciju, važno je da sačuvamo svoj identitet. Bez toga čovek ne postoji, a na taj način postajemo čuvari tradicije koju ćemo preneti potomcima“, rekla je ona.

Prvi dan festivala obeležili su i srednjovekovna muzika i sviranje gajdi.

Organizatori Međunarodnog festivala srednjovekovnih veština i zanata “Šild” su udruženja “Red Zmaja” iz Gračanice i “Beli Orlovi” iz Beograda, ali i TO Gračanice.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još