• Početna>
  • Vesti>

Lajčak sa političarima o dijalogu; Opozicija traži objašnjenje o najavljenom otvaranju arhiva

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, iskoristio je drugi dan posete Kosovu kako bi se sastao sa predsednikom kosovske skupštine, predstavnicima KFOR-a, Srpske liste, kao i najvećih opozicionih stranaka na Kosovu. 

Lajčak se još jutros sastao sa predsednikom kosovskog parlamenta, Gljaukom Konjufcom.

Glavna tema razgovora na ovom, kao i drugim sastancima koje je Lajčak održao sa predstavnicima vlasti i opozicije, bio je dijalog Beograda i Prištine. Razgovaralo se o regionalnoj saradnji, kao i evropskoj perspektivi regiona, prenosi KoSSev.

Konjufca, kao i drugi predstavnici albanskih stranaka, poslali su Lajčaku istu poruku – dijalog bi trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije, ne pregovara se o kosovskoj nezavisnosti.

Konjufca mu je ujedno poručio da nema razgovora ni o ustavnom poretku, suverenitetu i  teritorijalnom integritetu Kosova.

Lajčak se juče uveče sastao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem sa kojim je takođe razgovarao o procesu dijaloga, ali i određivanju datuma za novi sastanak u Briselu.

Međutim, za pojedine prištinske medije je bila glavna vest to da je Lajčak potvrdio da sa kosovskim premijerom nije razgovarao o otvaranju arhiva, o čemu se prethodno govorilo u Briselu.

Vest da je prošle nedelje u Briselu u okviru tehničkih razgovora postignut sporazum o otvaranju arhiva na obe strane, uzburkala je kosovsku političku i medijsku scenu, odakle je poslata gotovo unisona poruka da Kosovo „nema šta da krije“ i da „nema arhive OVK“.

Tema otvaranja arhiva, međutim, nije ni danas izbegnuta.

Poslanik AAK, Besnik Tahiri, zatražio je na sastanku sa Lajčakom objašnjenje o razgovorima o arhivama OVK, te dodao da je uvođenje ovakve teme u dijalog pogrešno, preneli su prištinski mediji.

A o arhivama OVK, govorio je na sastanku, ali i nakon sastanka sa Lajčakom predsednik PDK, Memlji Krasnići.

Kazao je da ovakve arhive ne postoje, ali i da su izjave o njihovom otvaranju neistinite i da samo stvaraju zabunu.

Lajčak se danas sastao i sa liderom LDK, Ljiumirom Abdidžikuem (Lumir Abdixhiku), kao i predsednikom AAK, Ramušem Haradinajem (Ramush Haradinaj).

Haradinaj, prema pisanju prištinskih medija, nije komentarisao pitanje otvaranja arhiva, ali je, kako je sam potvrdio, na sastanku sa Lajčakom kazao da je veoma važno uključiti SAD u dijalog koji se vodi u Briselu.

Nakon serije sastanaka sa liderima opozicije, Lajčak je danas iz Prištine kazao da su razgovori bili konstruktivni, kao i da je od ovih političara zatražio podršku za dijalog i informisao ih o celokupnom procesu.

„Opozicione stranke imaju iskustvo u dijalogu i bilo mi je važno da čujem njihovo mišljenje“, kazao je Lajčak, te precizirao da je zadovoljan razgovorima.

Lajčak se danas sastao i sa predsednikom i potpredsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i Igorom Simićem.

Iz ove stranke su naveli da se razgovaralo o problemima Srba, presudi članu ove stranke i predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću koji je osuđen na dve godine zatvora, kao i o dijalogu i neprimenjivanju sporazuma postignutih u Briselu od strane Prištine.

Rakić i Simić su poručili da dijalog nema alternativu i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati putem dijaloga.

Lajčak je danas ujedno iskoristio priliku i da popriča sa glavnokomandujućim KFOR-a, generalom Frankom Federičijem, u prisustvu šefa Kancelarije EU na Kosovu, Tomaša Sunjoga.

Izvor: Kossev

Foto: kosova.info


Comments

Pročitaj još