• Početna>
  • Vesti>

Pravo glasa na lokalnim izborima imaće 1.885.448 birača

Na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji pravo glasa imaće 1.885.448 birača, saopštila je danas Centralna izborna komisija.

Za izbor gradonačelnika i odbornike skupština opština biće odštampano 1.698.600 glasačkih listića, izjavio je portparol komisije Valjmir Elezi i pojasnio da i na prošlim izborima bila praksa da e štampa manji broj listića u odnosu na broj građana sa pravom glasa.

“Ukupan broj glasačkih listića koji će biti odštampani za lokalne izbore 17. oktobra je 3.397.200 glasačkih listića. Prema odluci CIK-a, biće štampano 186.848 glasačkih listića manje od broja birača ili u procentima 9,91 odsto i to je praksa koja se primenjivala u prošlim izbornim procesima” objasnio je Elezi.

Iako je opozicija uputila zahtev da se izbori, zbog nepovoljne epidemijske situacije odlože, to se neće desiti jer prema rečima kosovske predsednice Vjose Osmani, nema konsenzusa između vlasti i opozicije.

Proteklog vikenda, Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini dao je takođe preporuku da se lokalni izbori odlože, uz procenu da bi izborni proces uticao na povećanje broja zaraženih.

Iz CIK-a je takođe danas potvrđeno da će predizborna kampanja početi 16. septembra i da će trajati 30 dana.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica (foto – arhiva)

Comments

Pročitaj još