Petković sa Lo Kašom o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, odražanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Petković je nalasio da posle poslednjih razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu nema mnogo razloga za opštimizam, s obzirom na to da je Bislimi odbio da razgovara o prethodno postignutim dogovorima i njihovoj implementaciji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Bislimi je bežao od razgovora o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja i do jedinog pomaka se došlo po pitanju nestalih“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da je to civilizacijsko pitanje, u čijem rešavanju treba izbeći svaku vrstu politizacije, naglasivši da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, dok sa druge strane ne postoji ni minimum dobre volje da se to isto učini.

Petković je izrazio očekivanja da će otvaranje arhiva tzv. OVK, sa čime se Priština nevoljno saglasila, suočena sa dokazima da ti arhivi postoje, koje iznela naša strana, pomoći da se dođe do valjanih mehanizama i konkretnih akcija u rešavanju pitanja nestalih lica.

Petković je sagovornika upoznao i sa činjenicom da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, pa je tako nedavno njemu, treći put ove godine, onemogućen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog navodne zapaljive retorike, prilikom polaganja kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, što je naša strana demantovala video snimkom.

„Pored flagrantnog kršenje sporazuma iz Brisela kojima se reguliše sloboda kretanja, Priština kontinuirano krši Briselski sporazum i u delu koji se odnosi na pravosuđe i zaštitu osnovnih ljudskih prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, što je potvrđeno nedavno donetom pravosnažnom presudom kojom je, zbog izjava o Račku, na dve godine zatvora osuđen predsednik opštine Zvečan, Ivan Todosijević“, istakao je Petković.

I pored svega ovoga, Beograd će ostati dosledno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje svih nesuglasica, ali će nastaviti i da insistira na implementaciji svih do sada postignutih dogovora, zaključio je Petković

Sagovornici su se na kraju saglasili da je normalizacija odnosa u interesu ne samo građana na Kosovu i Metohiji, već i u interesu mira i stabilnosti celog regiona.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još