• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Bocan – Harčenkom: Posle svakog sastanka u Briselu, sve manje razloga za optimizam

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i poslednjom rundom razgovora, održanom prošle nedelje u Briselu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petković je istakao da je posle svakog sastanka u Briselu sve manje razloga za optimizam, s obzirom na činjenicu da je, prema Petkovićevim rečima, prištinska delegacija i ovoga puta pokazala da je dijalog ne interesuje. Petković je naglasio da su najveće žrtve takve politike Prištine Srbi na Kosovu i Metohiji, čiji je položaj iz dana u dan sve teži, jer se svakodnevno suočavaju sa napadima, pretnjama i porukama mržnje.

“Besnik Bislimi je bežao od svih tema koje su bile pokrenute, od teme ZSO, energetike, pravosuđa, do tema slobode kretanja i registarskih tablica i jedini pomak je napravljen po pitanju nestalih i u činjenici da je Priština konačno priznala postojanje arhiva tzv OVK, kao i u pristanku na njihovo otvaranje”, naglasio je dr Petar Petković.

Petković je izrazio uverenje da će otvaranje arhiva tzv. OVK pomoći da se uspostave trajni mehanizmi i sprovedu konkretne akcije koje će dovesti do rešavanja ovog civilizacijskog pitanja, koje mora biti lišeno svake moguće politizacije.

U tom kontekstu Petković je podsetio da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, istakavši da Priština do sada nije odgovorila na zahteve Beograda za pretragom devet lokacija.

“Beograd će i pored kontinuirane opstrukcije Prištine ostati dosledno opredeljen za dijalog, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja svih otvorenih pitanja, pri čemu je neophodno da Priština prestane da negira sve što je do sada dogovoreno, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština”, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na kraju, Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, izrazivši uverenje da će Srbija i nadalje imati podršku Rusije na međunarodnom planu kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još