Nove mere Vlade Kosova

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici nove opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi nove mere sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova. 

Strani državljani koji ulaze na Kosovo moraće da imaju jedan od sledećih dokaza: potvrdu o vakcinaciji ili primljenoj jednoj dozi vakcine, negativan pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala kovid (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana) ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela-IgG, izdat pre najviše 30 dana, brzi negativan antigenski test ne stariji od 72 sata.

Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, kao i lica sa dozvolom o privremenom ili stalnom boravku ukoliko ne poseduju jedan od gore navedenih dokaza, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata nisu u obavezi da imaju gore navedene dokaze. Isto pravilo važi i za lica koja rade kao profesionalni prevoznici, građani Kosova su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu
da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate akreditovane na Kosovu, osobe mlađe od 18 godina.

Do 26. septembra u javnim i privatnim institucijama radiće samo neophodno osoblje, dok se ostalo upućuje da radi od kuće. Svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade ili opštine, mora da poseduju: potvrdu o vakcinaciji, negativnom pi-si-ar testu, ne starijem od 72 sata ili serološkom testu, ne starijem od 30 dana. Takođe, zaposleni mogu da prilože i negativan rezultat brzih antigenskih testova, ne stariji od 48 sati.

Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim: kada vozite sami, ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, tokom trčanja, vožnje bicikla i fizičkih vežbi, kada osoba jede ili pije.

Ograničenje kretanja građana ostaje na snazi od 22:00 do 05:00 časova.

Nastavne aktivnost u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, obustavljaju se do 26. septembra.

Izvor: Kim

Comments

Pročitaj još