• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Književni džem sešn” Ivane Vanovac sutra u “Akvarijusu”

Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac “Književni džem sešn” biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici, u 18:30h.

O knjizi će, pored autora, govoriti recenzenti Aleksandar Dunđerin i Živojin Rakočević i novinar i koordinaror Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović. Odlomke iz knjige čitaće studentkinje glume mitrovačkog Fakulteta umetnosti Snežana Džogović i Anđela Petrović.

Ulaz je slobodan, ali će posetioci morati da se pridržavaju svih propisanih mera.

Ivana Vanovac se bavi radijskim novinarstvom sedamnaest godina. Povremeno se oglašava u pisanim medijima. Novinar je u Radiju Kosovska Mitrovica, mediju koji neguje kulturu govora ali i izgovorenog već 40 godina.

Knjiga “Književni džem sešn” predstavlja zbirku svojevrsnih literarnih minijatura inspirisanih umetnicima koji su u proteklih pet, šest godina bili u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i šire, i svojom autentičnom pojavom i izrazom koji misaono i slobodarski pokreće publiku, urezali se u pamćenje jednog radijskog sveta. Iza tih priča, stoje sati smislenih i sadržajnih razgovora sa umetnicima, mnoštvo pročitanih knjiga, odslušanih kompozicija, odgledanih filmova, predstava. Ova knjiga je argument da Kosovska Mitrovica ima bogat, kvalitetan i sadržajan kulturni život, upućen svima koji tvrde suprotno.

Tokom promocije, posetioci će biti u prilici da kupe knjigu po promotivnoj ceni od 480 dinara, odnosno 4 evra.

„Svaki tekst u ovoj knjizi nastao je kao rezultat interakcije između Ivane Vanovac, umetnika i publike (kritike)“, navodi Aleksandar Dunđerin u recenziji. „Konkretno umetničko delo bilo je samo povod da se ispriča priča o celom čoveku i celoj njegovoj duši, da se stvori esej koji deluje na dubinu duše čitaoca. Jer, po Ivani, ako ne deluje na dubinu duše, reč je jalova. Prazna. Beslovesna.“

„A do dubine duše dolazi se“, kako stoji u recenziji, „ukrštanjem nepatvorenih emocija, istinitih i iskrenih, stvaralaca i percipijenata. Različitih, a opet spojenih istom temom, istom mukom, istom nadom, izraženih uvek na drugačiji način. To preplitanje misli, osećanja, utisaka, reči, slika, u jedinstvenu, skladnu i harmoničnu celinu, u srži je svakog eseja Ivane Vanovac. Ti eseji čudesan su spoj novinarskog izveštaja, impresionističke kritike i umetničke poetske proze. Svaki tekst u knjizi jedna je lirska minijatura, refleksija i meditacija o umetniku i njegovom delu, ali i o životu, lepoti i smislu, etici i estetici. I pre svega, i iznad svega – o Ljubavi i Slobodi. Književni džem sešn otkriva Ivanu Vanovac ne samo kao iskusnog i erudicijom obdarenog novinara, nego i kao dobrog poznavaoca umetnosti, intelektualca sa istančanim umetničkim senzibilitetom, izraženim moralnim refleksom, koji ima odvažnosti da kritički promišlja stvarnost; kao ličnost koja ima životno iskustvo, stav, ideju, koncept, filozofiju života.“

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još