• Početna>
  • Vesti>

Lekari falsifikovali elektronske recepte, oštetili budžet za više od 45 miliona dinara

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja Republike Srbije ustanovio je da su u Domu zdravlja u Donjoj Gušterici kod Prištine propisivani falsifikovani e-recepti za izdavanje lekova “genotropin” i “norditropin”, čime je izvršeno više krivičnih dela i naneta šteta budžetu od gotovo 46 miliona dinara.

“Svi propisani e-recepti su falsifikati i na ovaj način izvršeno je više krivičnih dela i naneta šteta budžetu Republike Srbije u do sada utvrđenom iznosu od 45.936.830,61 dinar i pribavljena protivpravna imovinska korist licima koja su učestvovala u realizaciji propisivanja i preuzimanja lekova, fakturisanja i plaćanja po fakturama”, navode iz antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja u dopisu dostavljenom RTS-u.

Nakon prikupljene relevantne dokumentacije, krivičnu prijavu Ministarstvo zdravlja dostavlja Tužilaštvu na dalju nadležnost i odluku.

Dodaju da su antikorupcijskom timu Ministarstva zdravlja dostavljene prijave roditelja u kojima navode da su u Domu zdravlja Donja Gušterica zloupotrebljeni lični podaci njihove dece i u više navrata propisivani hormoni rasta – lekovi “genotropin” i “norditropin” – sa dijagnozom E23.0 (patuljasti rast).

Iz antikorupcijskog tima su preneli da je detaljnim proverama i analizom medicinske dokumentacije utvrđeno da su lekovi hormoni rasta propisivani u Domu zdravlja Donja Gušterica na e-receptima na ime 892 pacijenta u količini od 1.432 kutije injekcija “genotropin” i “norditropin”, u periodu od 2019. do jula 2021. godine, od strane četiri lekara Doma zdravlja.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još